Vier de lenteVier de lente

Het is eindelijk lente!

De natuur komt langzaam weer tot leven! We worden wakker met het gefluit van vogels, buiten begroeten kleurrijke bloemen ons in frisse kleuren, de dagen worden weer langer, de felle zon zorgt voor een vrolijk humeur en de geur van de lente hangt weer in de lucht.

Wil jij weten wat jij kunt doen om tijdens deze periode nog meer van je tuin en bijkomend tuinleven kunt genieten? Raadpleeg dan onderstaande adviespagina.  

 

Hommel verzameld nektar van Bieslook

Bieslook is niet alleen bij mensen geliefd maar ook zeker bij bijen en hommels.

Vaste planten als blikvangers in de tuin

Insectenhotel

Een insectenvriendelijke tuin

Insecten spelen een belangrijke rol in de natuur als bestuivers van veel planten. Het zijn niet alleen nuttige, maar ook zeer fascinerende dieren die zorgen voor meer diversiteit in je tuin of op je balkon. De insecten in Nederland hebben het zwaar en een groot deel van hun leefgebieden verdwijnen. Dit komt doordat steeds meer rommelhoekjes strak worden getrokken en planten vervangen worden door tegels. Volgens onze groene partner Natuurmonumenten is in de afgelopen 30 jaar 76% van alle insecten verdwenen. Als je insecten wilt helpen, kun je ze bijvoorbeeld voorzien van een schuil- of nestplaats met behulp van een insectenhotel. Insectenhotels zijn er in vele soorten en maten; er zijn insectenhotels voor een specifiek insect, maar de meeste insectenhotels zijn opgebouwd uit verschillende gedeeltes en dus bedoeld voor meerdere soorten tegelijk. 

Een vogelvriendelijke tuin voor een succesvol broedseizoen

Het begin van de lente staat ook voor het begin van het broedseizoen van je tuinvogels. Veel vogels hebben echter moeite om een geschikte nestplaats te vinden. Natuurlijke nestplaatsen worden steeds minder, vooral in en rondom steden is er een gebrek aan potentiële broedplaatsen.

Hongerige jonge vogels in een nest

Steun de tuinvogels met een nestkastje

Help de vogels in jouw tuin en hang een nestkast op. Ons assortiment nestkasten bestaat uit nestkasten in verschillende vormen en materialen voorzien van diverse invliegopeningen zodat je voor elke vogelsoort de juiste nestkast kunt vinden. 

Als er voldoende vogelvoer, groen en water in de buurt is, vergroot je de kans dat vogels jouw nestkast als nestplaats zullen gaan gebruiken. Daarom is het aan te raden om een verscheidenheid aan bomen en planten in je tuin hebben, want deze zullen ze niet alleen als schuilplaats gebruiken maar ook trekken planten insecten aan, wat weer voedsel vormt voor je tuinvogels. 

Grote bonte specht maakt zijn veren schoon in een waterschaal

Vogelbaden voor voldoende watervoorziening

Natuurlijke drinkplaatsen van vogels zijn schaars in een periode van weinig regen en hoge temperaturen, omdat het weer zorgt voor uitdroging. Daarom is het raadzaam drinkplaatsen aan te bieden, zodat ze voldoende vocht kunnen opnemen. Deze waterbronnen worden niet alleen gebruikt om te drinken, maar ook om in te badderen, waardoor ze zich kunnen schoonmaken en zich kunnen ontdoen van eventuele parasieten. Vervang het water dagelijks met vers water om verspreiding van ziektes te voorkomen en plaats de waterschaal op een beschutte plek in de schaduw. 

Door ons geselecteerde vogelbaden

Kinderen in de natuur

Samen tijd buiten doorbregen

De lente brengt ons goed humeur, meer zonuren, warmere temperaturen en meer tijd in de natuur. Breng meer tijd buiten door samen met je kids door leuke activiteiten te doen. Lees via onderstaande button waarom dit belangrijk is.

Pasen staat voor de deur dus je kunt samen paaseieren gaan zoeken. Hiernaast is het dé tijd om bloemen te planten en samen op ontdekkingstocht te gaan in de plaatselijke natuur. Breng je (klein) kinderen weer dichter bij de natuur, leer ze over inheemse dieren en planten en doe dat op een speelse manier.