Hoe voer je vogels?

vogels voeren tips

Beginnen met vogels voeren

Wil je ook beginnen met het voeren van vogels? Ga meteen aan de slag met onze starterspakketten. Als je nog nooit vogels in je tuin hebt gevoerd, kan het grote aanbod aan voederhuisjes en voer overweldigend zijn. Welk type voedersysteem is het juiste en welk voer heb je wanneer nodig? Wij hebben 3 starterspakketten zodat je ieder moment van het jaar kunt beginnen. Deze worden ook aanbevolen door onze groene partner Vogelbescherming Nederland. Zo kun je straks genieten van een levendig vogelparadijs.


Starterspakketten vogels voeren

Meestgestelde vragen omtrent vogels voeren

 • Waarom is het belangrijk vogels te voeren?

  Het voeren van vogels wordt steeds belangrijker. Door intensieve landbouw en bebouwing gaan helaas veel leefruimtes van vogels verloren. Ook onze tuinen en openbaar groen worden verhard. Als gevolg daarvan vinden vogels weinig voedsel in de natuur, zoals zaden, vruchten of insecten! Ze kunnen onze hulp het hele jaar door goed gebruiken.

 • Wanneer is de beste tijd om vogels te voeren?

  Het voeren van vogels in de winter is in Nederland al generaties lang een traditie, maar wist je dat de vogels ons in de andere periodes van het jaar ook nodig hebben? Het kan verschillen per seizoen welk voer aan te raden is.  Zo is het broedseizoen erg enerverend, omdat vogels druk zijn met nestjes bouwen, broeden, partners zoeken, eten zoeken en kuikens voeren. In deze periode zijn eiwitrijk voer als vetbollen met insecten of (gedroogde) meelwormen en kalk belangrijk, terwijl in de koudere maanden van het jaar vetrijk voer zoals vetblokken en vetbollen juist belangrijk is.  

 • Waar moet een goed voedersysteem aan voldoen?

  Een voedersysteem moet als eerste een goede locatie hebben. Zo moet het voederhuisje of de voedersilo vrij staan of hangen, zodat de vogels vijanden zoals katten snel genoeg kunnen zien. Een boom of heg in de buurt is ook een voordeel. Hier kunnen de vogels zich terugtrekken in geval van gevaar. Hiernaast moet het voedersysteem tegen weersinvloeden worden beschermd.

 • Waarom zijn voedersilo's bijzonder beginnersvriendelijk?

  Voedersilo's hebben vele voordelen. Vul ze, hang ze op en geniet naar allerlei soorten vogels die erop af komen. Het voedsel is beschermd tegen weer en wind en blijft langer vers. Bovendien kunnen vogels op deze manier het voer niet verontreinigen met uitwerpselen. Over het algemeen zijn voedersilo's erg duurzaam, met name de metalen versies.

 • Welk voer is het meest geschikt?

  We hebben diverse soorten zadenmixen die geschikt zijn voor de voedersilo's. Zonnebloempitten worden door bijna alle soorten vogels gewaardeerd. Daarom worden zij in vele mengsels opgenomen. Hiernaast is het aan te raden om voer te gebruiken dat zo min mogelijk Ambrosia bevat. Dit is een onkruid die allergieen veroorzaakt. Ons voer wordt meerdere malen gereinigd om dit te garanderen.