Het schoonmaken van een nestkast

Het ideale moment om een nestkast schoon te maken is direct na het uitvliegen van de jongen, voor de volgende broed. Als dat niet lukt dan kunt u het beste wachten tot het najaar, wanneer de eerste nachtvorst is geweest. U bent er dan namelijk zeker van dat het meeste ongedierte niet meer actief is, dat achterblijft in de nestkast. Gebruik hiervoor biologisch afbreekbare middelen die niet schadelijk zijn voor vogels. Bekijk hier onze biologisch afbreekbare, desinfecterende vloeistof.

Het openen van een nestkast is afhankelijk van het type. De meeste nestkasten van Vivara zijn te openen door middel van het draaien van het haakje. Vervolgens kan het klepje of schotje worden geopend en kunt u er gemakkelijk bij om de nestkast schoon te maken.

Onze serie WoodStone bevat kasten die aan de voorzijde volledig zijn te openen door twee haakjes te verdraaien. Vervolgens kan de gehele voorzijde eruit genomen worden. Deze serie bevat daarnaast varianten die met de meegeleverde inbussleutel kunnen worden geopend. Dit is erg eenvoudig, een kwestie van het schroefje losdraaien en u kunt de hele voorzijde van de nestkast openen om vervolgens de nestkast schoon te maken. Weer andere nestkasten kunnen met een klepje bovenop worden geopend om vervolgens met de hand het oude nest te verwijderen.

Kunstnesten voor de zwaluw hoeven normaliter niet schoongemaakt te worden. Alleen wanneer een andere vogelsoort, bijvoorbeeld een mus, zijn intrek heeft genomen. Dan is het belangrijk dat het nestmateriaal, dat deze vogel erin gesleept heeft, eruit gehaald wordt. Zo is het nest weer geschikt voor de zwaluw.

Bekijk hier onze tips over het ophangen van een nestkast