Paartijd egels in volle gang

Mei 2017 - De paartijd van egels is weer in volle gang en met geluk zullen de eerste jonge egels in juni tevoorschijn komen. Doordat ze niet schuw zijn en er schattig uitzien, zijn egels erg geliefd onder mensen.

Egel

Egels zijn echte nachtdieren en zijn daardoor overdag niet snel te vinden. ’s Nachts legt een egel een paar kilometer af op zoek naar eten. Egels zijn alleseters, alhoewel slakken, wormen en fruit bovenaan het lijstje staan. Maar ook insecten, jonge vogels, kikkers, muizen en zaden laten ze niet staan. Tijdens hun nachtelijke tochten verkennen egels hun leefgebied, bouwen ze nesten en zoeken ze een partner tijdens de paartijd.

Twee tot tien jongen

Op dit moment hebben de egels het druk met paren, de paartijd duurt van mei tot en met augustus. Het paren kan enkele uren duren en na vijf weken komen twee tot tien jongen tevoorschijn. De jongen verblijven de eerste drie weken in het nest, waarna ze op verkenning gaan met hun moeder. Als de jonge egels eenmaal 6 weken oud zijn, verlaat moeder het nest en maakt een nieuw nest voor zichzelf. De egels maken zich hierna klaar voor de winterslaap die in december begint. Ze proppen zich vol en maken een verblijfplaat van gedroogde bladeren, gras en mos.

Winterslaap

Net voor de winterslaap kan een grote egel van 30 cm wel anderhalve kilo wegen. De doorsnee van een winternest kan wel een halve meter zijn. Winternesten worden veelal onder de grond gemaakt tegen een schuur, schutting of in een composthoop. Daarom is het ook raadzaam composthopen ongemoeid te laten tussen november en april. Als de egel tijdens de winterslaap wordt gestoord, gaat hij namelijk een nieuw nest bouwen. Dit kost teveel energie en omdat er te weinig beschikbaar voedsel is kan het fataal zijn voor de egel.

Achteruitgang

De egelpopulatie in Nederland is niet stabiel, sinds 1990 zijn er twee grote achteruitgangen in aantallen waargenomen. Namelijk van 1993 tot 2004 en van 2008 tot 2014. Tussen 2004 en 2008 was de populatie stabiel met een grote piek in 2008. De reden van de sterke achteruitgang van egels in Nederland is nog onbekend. Alhoewel er veel egels sterven in het verkeer, is uit onderzoek gebleken dat dit niet de oorzaak is. In Nederland zetten diverse instanties zich in voor de egel. Zo houdt de Stichting Egelbescherming zich bezig met het beschermen en in stand houden van egels; jaarlijks vangen ze maar liefst 1200 egels in nood op. Zoogdiervereniging doet onderzoek naar egels en beschermt egels en hun leefgebieden in Nederland.

Tel mee

Door uw waarnemingen van egels te melden steunt u de egel en krijgen we meer inzicht in de aantallen en verspreiding binnen Nederland. Dit kunt u doen via www.tuintelling.nl, www.telmee.nl of www.waarneming.nl.

Vivara heeft diverse producten waarmee u egeltjes in uw tuin kunt helpen. Klik hier voor een overzicht.