Egelbescherming Nederland logo

Vivara werkt nauw samen met Egelbescherming Nederland. Samen ontwikkelen we producten als voer, voederhuizen en woonhuizen speciaal voor egels.

Egelbescherming Nederland is de grootste egelopvang van West-Europa. Jaarlijks vangt ze 1200 gewonde, zieke en verweesde egels op. Het doel is egels tijdelijk op te vangen, (medisch) te verzorgen en te laten revalideren om ze vervolgens weer vrij te laten in de natuur. Naast de zorg voor de egels houdt de stichting zich bezig met educatie in de vorm van egellessen op scholen en geeft zij informatie en advies aan particulieren, dierenartsen en andere instanties die in aanraking komen met egels.

Wat te doen als u een egel vindt

Help de egels

Egelbescherming Nederland ontvangt geen overheidssubsidie en is daardoor volledig afhankelijk van giften. Ze kan alle hulp hard gebruiken. Word vanaf € 15,- per jaar donateur en u helpt niet alleen de egels, maar ontvangt ook het jaarverslag vol met prachtige foto’s van de dieren, leuke weetjes, cijfers en nog veel meer!

Wat als u een egel vindt?

Wanneer een egel zich overdag laat zien is er vaak iets mis. Bel dan het dichtstbijzijnde egelopvangcentrum voor advies. Hier vindt u een overzicht met adressen. Zodra u een egel vindt in nood, pak hem dan voorzichtig met een oude doek op. Stop het dier, gewikkeld in een handdoek, in een goed afsluitbare doos met luchtgaten. Vul een lege frisdankfles met warm tot heet water, wikkel deze in een handdoek en leg hem naast de egel.

Egel noodactie

Het hele jaar bijvoeren

Een egelmoeder is in het najaar vaak uren per nacht bezig met het verzamelen van voldoende voedsel voor zichzelf en haar jongen. Door extra voer aan te bieden maken zij en de kids een veel grotere kans om de winter door te komen. Voor de mannetjes zit het werk er op en zij eten deze maanden extra veel om in winterslaap te kunnen gaan. Dat kan als hun beide vetlagen (een witte en een bruine laag) dik genoeg zijn. Zij gaan, vanaf november, als eerste de winterslaap in. De moeders volgen in december en de jongen kunnen pas in winterslaap als hun vetlaag op tijd dik genoeg is. Tijdens de winterslaap ontwaken dieren tussentijds en is het belangrijk dat er droogvoer en water ter beschikking staan. In april en mei ontwaken de egels en zijn ze sterk vermagerd en uitgehongerd. Het jaarrond bijvoeren van egels vergroot hun overlevingskans enorm. Net zoals het plaatsen van egelwoonhuizen.

Egelproducten

Egelproducten