Egelbescherming Nederland

Vangt jaarlijks 1200 egels op!
 
Egelbescherming Nederland is de grootste opvang van West-Europa. Jaarlijks vangen wij 1200 gewonde, zieke en verweesde egels op. Het doel is egels tijdelijk op te vangen, (medisch) te verzorgen en te laten revalideren om ze vervolgens weer vrij te laten in de natuur.
 
Naast de zorg voor de egels houdt de stichting zich bezig met educatie in de vorm van egellessen op scholen en geven zij informatie en advies aan particulieren, dierenartsen en andere instanties die in aanraking komen met egels. Elk jaar vindt een Open Dag plaats, een spectaculaire happening waar ieder jaar weer heel veel mensen op afkomen.
 
Wat te doen als u een egel vindt

Wat te doen als u een egel vindt

Wanneer een egel zich overdag laat zien is er vaak iets mis, bel dan het dichtstbijzijnde egelopvangcentrum op voor advies. U vindt een overzicht met adressen opwww.egelbescherming.nl/dier-in-nood/adreslijst-egelopvangcentra 
Niet mailen, maar bellen!
 
Zodra u een egel vindt in nood, pak hem dan voorzichtig met een oude doek op. Stop het dier, gewikkeld in een handdoek, in een goed afsluitbare doos met luchtgaten.
Vul een lege frisdankfles met warm tot heet water, wikkel deze in een handdoek en leg hem naast de egel.
 
 
Vindt u een jonge egel, kijk dan goed rond of zich ergens in de omgeving een nest bevindt met nog meer jongen in nood. Houd eventueel enkele dagen erna de omgeving nog in de gaten voor andere baby egels. 

Noodactie

De dieren hebben een zwaar jaar achter de rug, velen overleefden de koude en natte winter niet. Ook hebben wij het financieel heel zwaar gehad door bezuinigingen en prijsstijgingen. Gesprekken met gemeenten, organisaties en instellingen voor een nieuw onderkomen liep op niets uit. Daarom zijn wij een noodactie gestart, Toekomst voor Dieren.
Met deze noodactie hopen wij genoeg donaties in te zamelen om een geschikte behuizing voor de dieren te vinden. Wij vragen u dan ook boomstammen en blaadjes te doneren voor en nieuw onderkomen!
Meer informatie kunt u vinden op: www.toekomstvoordieren.nl
 

Egel noodactieWat u kunt doen

Het hele jaar bijvoeren
Moeders van jonge egels moeten soms uren per nacht foerageren om voldoende eten te vergaren voor haarzelf en haar jongen. Door flink bij te voeren maken zij en de kids een veel grotere kans om de winter door te komen. Voor de mannetjes zit het werk er op en zij eten deze maanden extra veel om in winterslaap te kunnen gaan. Dat kan als hun beide vetlagen (een witte en een bruine laag) dik genoeg zijn. Zij gaan, vanaf november, als eerste de winterslaap in. De moeders volgen in december en de jongen kunnen pas in winterslaap als hun vetlaag op tijd dik genoeg is. 
Vandaar dat bijvoeren (zie onder) van groot belang is voor de egels. Het vergroot hun overlevingskans enorm.  
 
Tijdens de winterslaap ontwaken dieren tussentijds en is het belangrijk dat er droogvoer en water ter beschikking staat. In april en mei ontwaken de egels en zijn de dieren sterk vermagerd en uitgehongerd. U begrijpt dus hoe belangrijk het is dat de dieren het hele jaar worden bijgevoerd!
 
Aanbieden van nestkasten
De egels raken steeds meer in de problemen door het verstenen van de tuinen in vooral de randstadgebieden. Daarom is het plaatsen van egelwoonhuizen een goede zaak.
 

Help de egelsLast van katten?

Vaak horen we dat mensen het vervelend vinden dat de buurtkatten mee eten. Hiervoor is speciaal het egelvoederhuis ontwikkeld met slurf waardoor de meeste katten zich wel twee keer bedenken om daardoor heen naar binnen te gaan!

Help de egels

Egelbescherming Nederland ontvangt geen overheidssubsidie en is daardoor volledig afhankelijk van giften. Wij kunnen alle hulp hard gebruiken. Word voor minimaal 15,- per jaar donateur en biedt de dieren een toekomst! 

 
Meer informatie kunt u vinden op: www.egelbescherming.nl
Om u beter van dienst te zijn, maakt Vivara gebruik van cookies. Bezoekt u onze website, dan gaat u hiermee akkoord. Bekijk Privacyverklaring