Nationale tuinvogeltelling : 28, 29 & 30 januari 2022

tuintelling image

Tuinvogeltelling Resultaten

Op 28, 29 & 30 januari 2022 hebben er maar liefst 170.408 tellers meegedaan aan de jaarlijkse vogeltelling van onze partners Vogelbescherming Nederland en Sovon. Ook dit jaar is de huismus weer de meest getelde vogel van het jaar. De koolmees staat op plek 2 en de merel op de 3e plaats. Dat is goed nieuws, want het aantal merels daalde de afgelopen jaren sterk. Gelukkig kunnen we nu spreken van een licht herstel. Zie alle resultaten hier beneden.

Sinds 2001 wordt de Nationale Tuinvogeltelling georganiseerd door onze partners Vogelbescherming Nederland en Sovon. Zo weten we hoe vogels in de winter onze tuinen gebruiken en kunnen we ze beter helpen en beschermen.
De top 10 van meestgetelde vogels in 2022:
  1. Huismus
  2. Koolmees
  3. Merel
  4. Pimpelmees
  5. Vink
  6. Kauw
  7. Houtduif
  8. Ekster
  9. Turkse tortel
  10. Roodborst 

Voedzaam vogelvoer voor de winter

Onze vogelkijktips

maak de voederplek klaar

1. Maak de voederplek gereed

Vogels zijn waarschijnlijk het gemakkelijkst te observeren bij het vogelvoedersysteem en het vogelvoer in je tuin of op je balkon. Om een bijzonder groot aantal soorten te kunnen zien, kun je verschillende soorten voer, voederhuisjes en voedersystemen aanbieden - een voedersilo voor mezen en mussen en een voedertafel voor grondvoeders zoals merels en roodborstjes.

Wie eet wat
samen kijken tips

2. Samen vogels kijken

Of het nu met vrienden of familie is, vogels kijken is een heerlijke activiteit om samen te doen. Vooral kinderen kunnen op een speelse manier over de natuur leren. Om de belangstelling verder aan te wakkeren, kun je ook samen vogelvoederhuisjes of nestkastjes bouwen.

bouwpakketten
verrekijkers

3. Gebruik hulpmiddelen

Is dat een huismus of een ringmus? Boeken, vogelkaarten of ons online vogeloverzicht helpen om waargenomen soorten duidelijk te identificeren en een verrekijker om de details in vorm en verenkleed nog beter waar te nemen. Onze Tringa verrekijkerserie is vooral gericht op beginners en levert scherpe beelden tegen een lage prijs.

verrekijkers bekijken
nestkast

4. Nestkasten ophangen

Nestkastjes en vogelhuisjes helpen vogels het hele jaar door. Vooral als broedplaats in de lente en de zomer, maar ook als schuilplaats en bescherming in de winter. Dus zelfs buiten het broedseizoen kun je vogels in en uit de nestkast zien vliegen.

Vogelhuisjes bekijken