Nationale tuinvogeltelling

Tel je ook een half uurtje mee?

Zet de voedertafel klaar, hang de vetbollen op en tel komend weekend de vogels in de tuin of op het balkon. Want op vrijdag 29, zaterdag 30 en zondag 31 januari organiseert onze groene partner Vogelbescherming Nederland weer de Nationale Tuinvogeltelling. Door een half uurtje de vogels in de tuin of op het balkon te tellen help je mee aan het grootste burgeronderzoek naar natuur van Nederland. Tel je dit jaar ook mee? Het is leuk, makkelijk en belangrijk voor de vogels. Kijk voor meer informatie op www.tuinvogeltelling.nl

Meedoen is gemakkelijk

Meedoen met de Nationale Tuinvogeltelling is simpel: een half uurtje lang tel je de vogels in de tuin of op het balkon en de resultaten meld je op www.tuinvogeltelling.nl. Moeite met het herkennen van vogels? Op de site staat een overzicht van de meest voorkomende vogels mét tips om ze uit elkaar te houden. Of download de gratis app Tuinvogels waarmee het herkennen van de vogels heel eenvoudig is; je hoeft alleen de grootte en de kleur in te voeren en de app vertelt je welke vogel je hebt gezien. Via de app Tuinvogels kun je ook je telling doorgeven tijdens de Tuinvogeltelling.

Meer vogels in de tuin tellen? Nu 3 6-packs vetbollen voor 6 euro!

Voer in de tuin brengt natuurlijk ook vogels naar de tuin. Onze vetbollen zijn gelukkig een van de favorieten van tuinvogels. En om de tuinvogeltelling van Vogelbescherming Nederland te vieren krijgt u alleen tussen 29-1-2021 en 31-1-2021 6-packs vetbollen voor een mooie prijs. Altijd al benieuwd welke vetbollen de favoriet zijn van uw tuinvogels? Mix en match dan 6-packs vetbollen want alleen dit weekend krijgt u 3 pack voor 6 euro. U kunt zelf bepalen welke vetbollen u combineert. De korting is geldig per 3 stuks. Dus 3 stuks voor 6 euro en 6 stuks voor 12 euro. 

Vetbollen

Liefde van vogels gaat door de maag

In de koude wintermaanden struinen groepen vogels de tuinen af op zoek naar voedsel. In de bossen en op de weilanden is er met deze kou weinig eten te vinden, waardoor de vogels op het voedsel in de tuinen aangewezen zijn. Met een vetbol, een zadensilo, een pot vogelpindakaas of gewoon een appel help je de tuinvogels al enorm. Dat hebben we in de afgelopen 15 jaar heel duidelijk aan de telgegevens gezien. Bijvoorbeeld tijdens de strenge winter van 2013 werden tijdens de Tuinvogeltelling recordaantallen grote bonte spechten en vinken in tuinen geteld, wel twee keer zoveel als gebruikelijk. Op de website van de Tuinvogeltelling zijn nog meer opmerkelijke resultaten uit de Nationale Tuinvogeltelling te vinden, kijk hier voor alle bijzondere resultaten.

Grootverpakkingen

Update

Telling 2021 een groot succes

Inmiddels is de tuintelling afgelopen en in 2021 bleek het een daverend succes! Tijdens de lockdown is er natuurlijk niets leuker dan in de tuin lekker genieten van de vogeltjes. Meer dan 165.000 mensen hebben in het weekend van 29-30 en 31 januari de tijd genomen om even mee te tellen. Een daar is de volgende (voorlopige) uitslag uit gekomen.

1 Huismus (vorig jaar 1)
2 Koolmees (vorig jaar 2)
3 Pimpelmees (vorig jaar 3)
4 Merel (vorig jaar 5)
5 Vink (vorig jaar 6)
6 Kauw (vorig jaar 4)
7 Roodborst (vorig jaar 9)
8 Ekster (vorig jaar 10)
9 Houtduif (vorig jaar 8)
10 Turkse tortel (vorig jaar 7)