Ligusterhaag of plant onderhoud

liguster onderhoud image

Liguster onderhoud

De ligusterhaag is ideaal als haag , maar ook als vrijstaande struik is liguster een aantrekkelijke plant. Op deze pagina ontdek je hoe je de ligusterhaag of plant het beste kunt onderhouden, van snoeien tot het bestrijden van schimmelziektes en ongedierte.

De liguster is een haagplant die snel groeit. Om de gezondheid van je ligusterhaag te behouden, hoef je eigenlijk maar één keer per jaar te snoeien. Voor een strakke en vooral ook volle, zichtdichte haag is het aan te raden om twee keer per jaar met de snoeischaar aan de gang te gaan. Dit kan tussen mei en september, maar het is wel belangrijk om te voorkomen dat je snoeit op warme dagen met felle zon. Wil je de ligusterhaag flink aanpakken of qua vorm veranderen? Dan is het beter om te snoeien op een bewolkte herfstdag of in het begin van de winter. Het beste is om deze maximaal voor 1/3e te snoeien per snoeibeurt.

Stappenplan snoeien liguster

  • Snoei met een scherpte heggenschaar
  • Draag handschoenen want de bessen aan deze haag zijn giftig voor mensen
  • Snoei van boven naar beneden
  • Zorg dat de haag aan de onderkant +- 10 cm breder is dan aan de bovenkant, zodat het zonlicht overal goed bij kan
  • Pas op dat huisdieren/kinderen uit de buurt blijven van de giftige besjes

Liguster schimmelziekte of bladvlekkenziekte herkennen

Het is mogelijk dat je ligusterhaag een schimmelziekte krijgt. De meest voorkomende is de bladvlekkenziekte. Dit zie je bijna altijd aan het blad wat bruine of juist bleke vlekken krijgt, als de bladeren meer dan normaal uitvallen of als jonge bladeren ineens verwelken.
Naast schimmelziektes kunnen er ook ongedierte zoals de ligusterluis, de groene appelwants en roestmijten voorkomen. Deze beestjes kunnen best wat schade aanrichten. Je herkent ongedierte aan zwarte stipjes op je heg, aangevreten blad of rafelig worden van de liguster.

Wat doen bij schimmelziekte?

Bij de bladvlekkenziekte is belangrijk om alle aangetaste takken weg te snoeien tot op het kale hout. Deze gesnoeide takken moeten erna goed in een zak worden afgesloten en worden afgevoerd. Omdat er een kans is dat de heg opnieuw besmet wordt middels het snoeigereedschap, moet je deze na gebruik uitgebreid schoonmaken. Zijn er erg veel takken aangetast? Snoei dan zo kort mogelijk.

Wat doen bij ongedierte op liguster?
Probeer ten alle tijden chemische middelen te voorkomen, want dit gaat naast de ongedierte ook ten koste van nuttige insecten zoals hommels, vlinders en bijen. Daarnaast kan het gif via de regen in ons grondwater terecht komen, wat als gevolg weer kan leiden tot bodemverontreiniging. Het is daarom altijd beter om de ongedierte te beschrijden met de grootste natuurlijke vijand zoals lieveheersbeestjes, oorwurmen en larven van gaasvliegen. Zoek op wie de natuurlijke vijand is en zoek, vang of bestel deze en plaats deze op de geïnfecteerde bladeren.

Liguster heggen