waterschaal insecten

Zelf een waterschaal voor insecten maken?

Niet alleen vogels hebben in de zomer extra water nodig, ook de insecten in je tuin hebben een veilig drinkplaats nodig. In veel tuinen is al een waterschaal of andere drinkplaats te vinden alleen zijn die vaak niet geschikt voor insecten. Die zijn namelijk vaak veel te klein en kunnen snel verdrinken als ze in een waterschaal vallen. Daarom geven we graag enkele tips waarmee jij een veilige en mooi drinkplaats kan maken voor de insecten in je tuin.

Insecten hebben een veilige plaats nodig om te landen

Dat is eigenlijk het belangrijkste aan de waterschaal, de landingsplaats. Een insect kan op de rand van de waterschaal zitten maar de kans dat hij er dan in valt is heel groot. Daarom is een veilige plaats om te zitten het belangrijkste, zo kan hij drinken zonder in het water te vallen.

Gelukkig is zo'n waterschaal heel eenvoudig te maken. De meeste dingen kan je namelijk gewoon in de tuin vinden! Het enige wat je nodig hebt is een bijvoorbeeld wat mos, stenen of wat hout of takjes.

  1. Leg wat kiezels of stenen in de waterschaal, verdeel ze rondom.
  2. Leg er ook wat mos of wat hout en takken bij, dan hebben insecten genoeg plaatsen om te zitten.
  3. Vul de waterschaal voor de helft met water zodat er nog wat stenen, takken en mos uitsteken.
  4. Plaats de waterschaal in de zon op een warme en windstille plek, het liefst natuurlijk in de buurt van planten waar ze fan van zijn!

Waterschalen