Water

Waarom is water belangrijk voor vogels?

Net als bij mensen is water voor vogels nog belangrijker dan voedsel. Sommige vogels, met name insecteneters, halen veel van het water dat ze nodig hebben uit hun voedsel en hoeven soms maar een of twee keer per dag te drinken. Zaadeters daarentegen moeten veel vaker drinken, omdat in hun voedsel maar heel weinig vocht zit en ze dit dus moeten aanvullen.

Kortom help vogels en zet een waterschaal in uw tuin.

6 veelgestelde vragen over vogelbaden…

 1. Is water voor vogels alleen zomers belangrijk?

  Nee, een vogelbad in de tuin wordt het hele jaar door graag gebruikt. Water is niet alleen nodig voor vochtinname, maar tevens om het verenkleed te reinigen en te ontdoen van parasieten.

  Met een goed onderhouden waterbad is je tuin nóg vogelvriendelijker. Vivara biedt waterschalen die ideaal zijn voor vogels en bovendien een aanwinst voor elke tuin.

 2. Hoe houd ik het vogelbad schoon?

  Zorg in droge zomerperiodes dat het vogelbad altijd voorzien is van voldoende vers water. Zet het waterbad niet pal in de zon, maar in de schaduw. Algen groeien namelijk volop in de zon, omdat ze het zonlicht gebruiken als energiebron. Een plek in de schaduw vertraagt deze groei, voorkomt snelle verdamping en het water blijft langer vers.

 3. Wat is de ideale locatie van een waterschaal?

  Zet het bad ongeveer 2 meter bij bomen of struiken vandaan, zodat vogels snel kunnen vluchten tijdens gevaar. Als vogels nat zijn kunnen ze namelijk niet goed vliegen. Vogels prefereren waterbaden die laag op de grond staan. Is dit niet mogelijk, bijvoorbeeld door een huiskat, plaats het bad dan op circa 1 meter hoogte.

 4. Hoe installeer ik een waterbad?

  Een waterbad oogt bij voorkeur zo natuurlijk mogelijk. Met de beste bedoelingen wordt er vaak teveel water in het bad gedaan. Hierdoor gebruiken vogels het bad juist minder snel. Net zoals bij een natuurlijke plas water dient het water niet te diep te zijn. Het meest ideale waterbad heeft een gradiënt van ondiep naar diep, zodat vogels van alle maten erin kunnen badderen. Leg om de vogels extra grip te geven enkele stenen in het bad of strooi er wat zand in.

 5. Hoe onderhoud ik een waterbad?

  Om zoveel mogelijk vogels aan te trekken raden we aan om het waterbad continu te voorzien van water. In de natuur zijn betrouwbare plassen schaars en vliegen vogels grote afstanden om ze te bezoeken. Indien er een betrouwbaar waterbad in uw tuin is, blijven vogels in de buurt en maken ze er veelvuldig gebruik van. Maak het waterbad regelmatig schoon, ongeveer om de 2 à 3 dagen. Laat het water niet vies worden en verschoon het waterbad zodra er groene aanslag ontstaat. Gebruik hiervoor geen schoonmaakmiddel, maar een borstel met water.

 6. Is een waterbad ook in de de winter aan te raden?

  Als er in de winter sneeuw of rijp ligt, gebruiken vogels dat als waterbron. Wanneer er geen sneeuw ligt en het water is bevroren, maken de vogels weer gebruik van het waterbad. Tijdens zeer koude dagen kunt u het ijs met een hamer breken. Deze kleine ijsblokjes eten de vogels op, ze smelten in hun maag. Dat vogels badderen tijdens de winter is geen probleem, in natuurlijk water zullen vogels zich ook badderen. Doordat het verenkleed is ingevet rolt het water er direct vanaf. Voeg nooit suiker of zout aan het waterbad toe.

Laatste artikelen & tips:

 • Viviara-VBN samenwerking

  Samenwerking met groene partners

  Vivara Natuurbeschermingsproducten staat niet alleen in het streven de natuur te behouden. Door nauw samen te werken met verschillende natuurbeschermingsorganisaties proberen we het leefmilieu van plant en dier te verbeteren. Van elk product dat wij verkopen gaat een deel van de opbrengst naar onze partners.

  Lees meer…
 • Tips van Nico: zonder water geen vogels in de tuin!

  nicodehaan_vivara door: Nico de Haan 

  In elke tuin past wel een vogelbad en dat mag dan ook niet ontbreken. Een simpele platte bak met een paar centimeter water trekt mees, mus, roodborst en andere kleine vogels aan. Merel, kauw, lijster en spreeuw hebben wat dieper water (5-10 cm) nodig…

  Lees meer…
 • Diervriendelijke tuin

  Hoe creeer je een diervriendelijke tuin?

  Het is leuk om vogels, vlinders, libellen, hommels en misschien ook wel egels, vleermuizen en eekhoorns in de tuin te hebben. Het hele jaar door kunt u van alles doen om uw tuin zo aantrekkelijk mogelijk te maken voor deze dieren.

  Lees meer…
 • Een tuin zonder water telt niet mee in vogelland!

  nico_vivara  door: Nico de Haan 

  Vogels hebben, net als wij elke dag water nodig. Niet alleen om te drinken maar ook om af en toe in te badderen…

  Lees meer…
 • tips

  Op de hoogte blijven van de laatste artikelen & tips?

  Wanneer u zich inschrijft voor onze nieuwsbrief blijft u altijd op de hoogte van de laatste ontwikkelingen, maandelijkse tips & adviezen. Daarnaast bent u altijd als eerste op de hoogte van onze nieuwe producten en speciale aanbiedingen!

  Aanmelden
 • Niet alle waterschalen zijn vorstbestendig

  stepheny_vivara  door: Stepheny

  Veel waterschalen zijn van keramiek gemaakt. Dit materiaal heeft veel gunstige eigenschappen, maar is niet vorstbestendig. Haal bij vorst dus de waterschaal naar binnen of biedt ijsblokjes aan i.p.v. water. Water zet tijdens het bevriezen namelijk uit waardoor de schaal kan barsten. Een alternatief zijn onze rots waterschalen, gemaakt van kunststof. Ze hebben een natuurlijke uitstraling, zijn licht van gewicht en vorstbestendig…

  Lees meer…

Bestsellers

OF

Bekijk alle waterschalen

Wij steunen Vogelbescherming Nederland

De meeste producten van Vivara zijn in samenwerking met Vogelbescherming Nederland ontwikkeld. Met uw aankoop steunt u dus de Vogelbescherming. Samen zorgen wij voor een leefbare wereld voor vogels. 

"Vivara waterschalen zijn ideaal voor vele soorten vogels"

Ontvang NU de gratis catalogus!

Wat u kunt lezen in deze catalogus…

 • Tips en advies
 • Nieuwe producten
 • Exclusieve kortingen!
 • Boordevol inspiratie
Download

 

Wanneer u op de “download” button klikt wordt u doorgestuurd naar een inschrijfformulier.

Catalogue Open