Vos

Vos

De vos (Vulpes vulpes) is een familielid van onze huishond. Al eeuwenlang wordt "Reintje" uitgemaakt voor sluwe bedrieger en kippenrover. Hij is een van de grootste roofdieren die nog vrij in de Benelux voorkomen. Hij geldt niet als een bedreigde diersoort en is momenteel niet beschermd.

Uiterlijke kenmerken
De vos heeft een prachtige rode tot bruingrijze vacht die op de buik wit tot staalgrijs is. De oren zijn aan de achterzijde zwart, evenals de onderbenen. Zijn slanke snuit is zwart-wit en de ogen zijn amberbruin met langwerpige pupillen, zoals bij een kat. Bovendien heeft hij een dikke, lange staart (vaak met witte punt).

Grootte 
Een vos is maar weinig groter dan een flinke kat (30 tot 55 cm) en maximaal 90 cm lang.

Voorkomen
Hij komt overal voor op het noordelijk halfrond, van Alaska tot Japan en ook in Australië, waar hij rond het midden van de 19e eeuw ingevoerd is. Zijn favoriete leefgebied zijn bossen met open gebieden, maar hij komt ook in verschillende andere streken voor zoals gebergten, duinen, landbouwgebieden en zelfs in steden (stadsparken, begraafplaatsen).

Hol
De vos graaft in de grond zijn hol, dat vaak twee tot vier ingangen heeft. Het vossenhol dient voornamelijk als kraam- en kinderkamer, maar ook als schuilplaats. Tevens worden ook holen (burchten) van konijnen of dassen benut.

Jongen
De paartijd valt in de winter. Na een draagtijd van ongeveer 53 dagen (tussen maart en mei) worden meestal 4 tot 6 jongen geboren, bij uitzondering zelfs 10. De blind en doof geboren pups worden rond vier weken lang door de moedervos gezoogd, waarna ze hun eerste stapje buiten het hol zetten en hun eerste vaste voedsel eten: in het begin voorverteerd voedsel en later levend prooi. Tegen de herfst zijn de jongen volwassen.

Voedsel
De vos eet bijna alles en jaagt meestal 's nachts en in de schemering. Zijn prooien zijn kleine knaagdieren en konijn-achtige dieren. Bovendien worden ook weidevogels, eieren, regenwormen en insecten gegeten, evenals afgevallen fruit en bessen (vooral bramen), aas en afval. Hij vangt ook pluimvee van het boerenerf, overwegend dan als er jongen te voeren zijn.

Geluid
Vossen maken hondachtige geluiden, zoals blaffen, huilen en knorren. De roep van de moer (vrouwtje) is een hees, soms iets wat jammerend geblaf; van de rekel (mannetje) een kort en helder gekef.

Karakteristieke kenmerken
De vos is een mooie verschijning met zijn kenmerkende rode pels en zijn dikke, lange pluimstaart.

De vos heeft een scherp gehoor en een uitstekende reuk. Hij besluipt zijn prooi en kan zelfs op bomen klimmen. Soms rust hij overdag op de onderste takken van een boom.

Om u beter van dienst te zijn, maakt Vivara gebruik van cookies. Bezoekt u onze website, dan gaat u hiermee akkoord. Bekijk Privacyverklaring