Wintergasten

Wintergasten komen in de winter op bezoek vanuit de meer noordelijke en oosterlijke regio's van Europa. Omdat het voedsel in deze periode schaars is in hun eigen broedgebied, bezoeken ze ons landje om te overwinteren. Zie het als de zwaluwen en tjiftjafs die lekker in de winter naar Spanje en Afrika trekken. Elk jaar mogen we een paar bijzondere wintergasten verwelkomen in ons land. We hebben een paar van onze favorieten op een rij gezet. Geniet van deze vogels wanneer ze in de tuin zitten, ze zijn er slechts enkele maander per jaar (en zelfs dan niet altijd)!

De Witkopstaartmees

De witkopstaartmees is een van onze favoriete wintergasten. Net als zijn verre neefje -de staartmees- kun je deze mees meteen herkennen aan zijn lange staart, maar in tegenstelling tot zijn Nederlandse familielid heeft deze staartmees een volledig witte kop. Het is daarom ook niet lang raden hoe deze vogel aan zijn naam komt. De witkopstaartmees houdt zich gedurende de winter graag op met andere staartmezen, dus wanneer je een staartmees in je tuin ziet, let dan tijdens de winterse dagen eens op of dit de Nederlandse of Scandinavische/Oost-Europese variant is!

De witkopstaartmees is net als vele andere mezen dol op vetproducten om zijn lichaamstemperatuur tijdens de winterdagen op peil te houden.

De sneeuwgors

De sneeuwgors is een echte kustvogel. Deze vogel zul je daarom niet ver in het binnenland tegenkomen, maar woon jij aan de kust? Dan kun je geluk hebben en deze prachtige winterse verschijning zomaar een keertje in je tuin zien rondlopen. De sneeuwgors verlaat tijdens de koude wintermaanden zijn rotsachtige broedgebieden in Scandinavië, Rusland, Ijsland Schotlanden zelfs Groenland achter zich om in, onder andere, Nederland op zoek te gaan naar gezonde olierijke zaden.

De sneeuwgors is een redelijk tamme vogel omdat deze niet heel erg gewend is aan mensen. Kom je hem tegen, dan zal deze vaak rustig door blijven eten, tenzij je echt te dichtbij komt.

De pestvogel

Wat ziet de pestvogel er toch altijd op-en-top gestijld uit. De pestvogel bezoekt Nederland wanneer er te weinig bessen te vinden zijn in de taiga van Rusland of de bossen van Scandinavië. Je zult de pestvogel daarom voornamelijk op bessenstruiken tegenkomen in Nederland. Heb jij meidoorns, gelderse rozen, of andere besdragende planten in je tuin staan? Dan kun je deze vogel zomaar eens tegenkomen tijdens de koude wintermaanden. Wanneer deze vogel in het voorjaar Nederland weer verlaat, dan snackt hij onderweg nog vele insecten. Zadenmixen en vetbollen doen deze vogel niet zoveel, je zult hem daarom niet bijzonder vaak op een voederplek tegenkomen, tenzij hier ook bessen te vinden zijn.

Alles voor de pestvogel in jouw tuin

De grote barmsijs

Net als elke vogel in deze lijst, broedt ook de grote barmsijs in de zomermaanden in Scandinavië. De grote barmsijs is dol op kleine zaden zoals die van de berk, els, en lariks. Daarnaast deelt de barmsijs in de winter graag zijn plekje op de nyjersilo met putters en groenlingen.

De grote barmsijs is voor ons toch het meest herkenbaar aan zijn rode petje. Hij lijkt dan ook erg op de kleine barmsijs, maar is bleker en grijzer dan zijn Nederlandse (zeldzame) tegenhanger.

De koperwiek

De koperwiek is een lijster en daarmee familie van de Nederlandse zanglijster. Het zal je daarom niet verbazen dat deze vogel in de wintermaanden massaal op de lijsterbes te vinden is. Maar ook de bessen van de Duindoorn, Eenstijlige meidoorn en de Kardinaalsmuts zal deze vogel niet aan zich voorbij laten gaan. De koperwiek is geen kieskeurige eter, naast bessen kun je hem ook vaak zaden of wormen zien eten.

Wanneer je de koperwiek ziet vliegen, dan vallen zijn koperrode oksels pas echt op! Jaarlijks kun je tijdens de grote vogeltrek miljoenen koperwieken over zien trekken over Nederland. Een handvol hiervan blijf ook daadwerkelijk hier, jaarlijks ongeveer 25.000-100.000 koperwieken.

De klapekster

Laat je niet misleiden door de schattige uitstraling van de klapekster. Het is namelijk de grootste roofvogel in dit lijstje van wintergasten. De klapekster leeft in de winter in Nederland vooral van insecten zoals kevers, maar zijn ook niet te beroerd om te jagen op een muisje of zangvogels. De klapekster jaagt vanuit uitzichtpunten zoals de topjes van boompjes, struiken, hekken of telefoondraden. In Nederland en België is de klapekster als broedvogel enorm zeldzaam, maar in de winter laat deze vogel zich nog af en toe zien! De klapekster zul je niet snel op een voederplek zien, maar eerder in open heiden, vennen en loofbossen.

Heb jij deze vogels al gespot?

Heb jij een van deze vogels al eens op bezoek gehad in de tuin? Deel dan je foto's met ons op Facebook of Instagram!