Week van de nestkast: 11-17 oktober

In samenwerking met Vogelbescherming Nederland vieren we deze week de Week van de Nestkast.

Wist je dat vogels steeds minder natuurlijke schuil- en overwintermogelijkheden kunnen vinden doordat huizen worden geïsoleerd, gaten en kieren worden gedicht en heggen en hagen worden vervangen door houten schuttingen? 

Hang juist in de herfst een of meerdere nestkasten op. Zo hebben vogels de tijd om te wennen aan de nieuwe huisvesting voordat de winter echt begint en ze een schuilplaats hard nodig hebben. Bovendien heeft je nestkast zo volgend voorjaar al een streepje voor als broedplaats.

Nestkast acties

In de week van de Nestkast (11-17 oktober 2021) hebben we twee leuke acties. Zo zijn de onderstaande 3 houten nestkasten in de aanbieding en ontvang je bij aankoop van een van de onderstaande WoodStone nestkasten een gratis Bug-Away.

WVDN Hout

WVDN Woodstone

Nestkast uitkiezen

Iedere tuin krijgt andere gevleugelde bezoekers. Zo is de kans groter dat je in Gelderland een merel in de tuin hebt, terwijl in Utrecht de pimpelmees vaker langs komt. Kijk dus bij het kiezen van een nestkast naar de vogels in de tuin. Zodra je dat weet, is het kiezen van een nestkast een stuk makkelijker. In onderstaande tabel kun je ontdekken welke invliegopening voor welke vogel geschikt is. Het goede nieuws is dat bijna al onze houten en alle WoodStone nestkasten goedgekeurd zijn door onze groene partners Vogelbescherming Nederland of Natuurpunt. 

Invliegopening: Geschikt voor onder andere:
ø 28 mm kleine mezen, zoals de pimpelmees en zwarte mees
ø 32 mm grote mezen, zoals de koolmees en kuifmees
ø 34 mm en ovaal ring- en huismus, boomklever, bonte vliegenvanger en gekraagde roodstaart
ø 45 mm spreeuw en grote bonte specht
ø 80 mm holenduif en kauw
ø 130 mm bosuil
Halfholen roodborst, grauwe vliegenvanger, witte kwikstaart, merel en zwarte roodstaart

Meer lezen over het uitkiezen van een nestkast? Klik dan hier.

Houten of WoodStone nestkast

Bij Vivara heb je keuze uit twee type nestkasten die behoorlijk van elkaar verschillen, namelijk de houten en houtbetonnen variant.

Traditionele houten nestkasten 

We hebben houten nestkasten in allerlei soorten en maten. Vrijwel al onze houten nestkasten zijn duurzaam gemaakt met FSC-gecertificeerd hout. FSC bevordert milieuvriendelijk, sociaal voordelig en economisch levensvatbaar beheer van de bossen wereldwijd. Je herkent deze nestkasten aan het FSC-logo. Hiernaast zijn al onze nestkasten degelijk gemaakt zonder tochtkieren. 

Houten nestkasten

Stevige houtbetonnen/WoodStone nestkasten

Nestkasten van houtbeton zijn een stuk zwaarder dan traditionele houten nestkasten. WoodStone® ofwel houtbetonnen nestkasten isoleren bijzonder goed en ademen, waardoor het de overlevingskans van jonge vogels vergroot. Vivara is specialist op het gebied van FSC-gecertificeerde houtbetonnen producten en we bieden dan ook 10 jaar garantie op deze producten.

Houtbetonnen nestkasten

Nestkasten ophangen

Als je eenmaal de juiste nestkast in huis hebt, moet je hem natuurlijk op een goede plek in de tuin of op het balkon hangen. Zo vinden vogels het belangrijk om goed uitzicht te hebben. Niet omdat ze daarvan genieten, maar omdat ze dan het gevaar van ver kunnen zien aankomen. Een beetje beschutting rondom de nestkast is ook aan te raden. Op deze manier vallen ze minder snel op voor roofdieren. 

De belangrijkste tips die voor bijna iedere nestkast gelden zijn als volgt:

  • Invliegopening naar het noorden, noordoosten of oosten.
  • Hang de nestkast op een rustige plek.
  • Hang de nestkast op ideale ophanghoogte: 1,5 tot 2 meter van de grond.

Meer lezen over het ophangen van een nestkast? Klik dan hier.

Nestkast schoonmaken

Als je nestkast al een tijdje hangt, is de kans groot dat er al broedende vogels in hebben gezeten. Na ieder broedseizoen kan je het kastje schoonmaken zodat een nieuwe vogel niet in een oud nestje komt te zitten. Zo voorkom je parasieten in het nestje waar vogels ziek van kunnen worden. Schoonmaken is heel eenvoudig en kan gewoon met wat warm water, eventueel biologische afbreekbare schoonmaakvloeistof en een krabber of borstel. Al onze nestkasten kunnen eenvoudig open gemaakt worden waardoor het schoonmaken extra makkelijk is.

Meer lezen over het schoonmaken van een nestkast? Klik dan hier.