Vogels voeren: Een overzichtelijke gids

Weinig dingen bieden zoveel kijkplezier als drukken fladderende vogels in de tuin af en aan te zien vliegen, zoekende naar een snelle gezonde hap. Door een voederplek in de tuin op te zetten biedt u  de vogels belangrijke voedingsstoffen en zelf zult u uw ogen niet af kunnen houden van de prachtige verenkleden van onder andere pimpelmezen, mussen, roodborstjes en putters. Elke vogel heeft zijn eigen favoriete voer en elk jaargetijde vraagt om andere voedingsstoffen voor vogels. Daarom hebben we een aantal handige tips voor u op een rij gezet zodat u uw voederplek zo optimaal mogelijk kunt inrichten.

Elke vogel eet zoals hij gebekt is

Elke vogel heeft zijn favoriete soorten voer, dit valt vaak af te lezen aan de snavel. Zo eten koolmezen, groeningen en andere vogels met een kegelvormige snavel graag zaden, terwijl vogels met een pincetsnavel, zoals de grote bonte specht, het liefst insecten eten. Zo heeft elke vogel zijn voorkeur voor eten. Aan de vorm van de snavel kun je ook vaak afzien of een vogel liever dichtbij de grond eet, of liever hangt aan een voedersilo. Zo zijn mezen gewend om de zaden hangend van bomen af te eten terwijl merels liever dichtbij de grond eten, zoals van een voedertafel.

Zorg voor de juiste producten per seizoen

Ondanks dat elke vogel zijn eigen voorkeuren heeft, zijn er per seizoen belangrijke voedingsstoffen waar vogels naar op zoek zijn. Verschillende soorten voer worden daarom gretig gegeten in het najaar, maar minder in de zomer. Waar zijn vogels per seizoen naar op zoek?

Vogels voeren in de herfst: Bessen en vetproducten

Het wordt steeds kouder en dat zult u ook zien aan de hoeveelheid vogels in uw tuin. Voedsel wordt namelijk schaarser en vogels zijn op zoek naar een voederplek waar ook in koudere tijden voldoende eten aanwezig is. Vanwege de kou, zoeken vogels voedsel met een hoge caloriewaarde. Hang daarom een pindasilo met pinda’s op, vetproducten of biedt vitaminerijk voer met bessen aan. De herfst is bij uitstek ideaal om te beginnen met voeren van vogels, want wanneer vogels in deze periode voldoende voedsel vinden in uw tuin, zullen ze ook zeker in de winter terugkomen!

Extra tip: Hang in deze periode, of in de winter ook een nestkast op een paar meter van je voederplek op! Vogels gebruiken deze als schuilplek. Dit vergroot de kans dat deze nestkast in het broedseizoen weer bezet wordt!

Vogels voeren in de winter: Vetvoer en energierijke zadenmixen

In de winter is vetvoer de belangrijkste voedingsbron voor vogels. Vogels verliezen in sommige nachten wel 10% van hun lichaamsgewicht in vetten en willen dit overdag zo snel mogelijk weer aanvullen. Hang daarom een voedersilo en vetbollen op, of biedt gezonde vogelpindakaas aan. Geef vogels geen gewone pindakaas, want deze bevat teveel zouten.

Vogels voeren in de lente: Eiwitten en kalk

In de lente zijn vogels druk bezig met hun nest en het grootbrengen van hun jongen. Deze jongen hebben veel eiwitten nodig om te groeien. Daarom zoeken vogels in deze periode veel naar levend voer zoals meelwormen. Maar in deze periode is het ook belangrijk dat de ouders zelf genoeg voedsel binnenkrijgen. Energierijke zadenmixen helpen hier enorm aan mee. Vogels bezoeken de voederplek voor een snelle snack en gaan dan weer verder met hun orde van de dag.

Vogels voeren in de zomer: Water en eiwitten

Ook de zomer is een belangrijke periode voor vogels. Het is warm en droog en vogels hebben veel behoefte aan water. In de zomer is het daarom belangrijk om een waterschaal met vers water neer te zetten. Daarnaast zijn vogels in deze periode op zoek naar belangrijke eiwitten. Omdat het zo warm is, wisselen ze hun winterse veren weer voor een zomers verenkleed. Meelwormen zijn in deze periode weer een uitstekende keuze, maar ook zadenmixen met zonnebloempitten zullen zeker veel bezocht worden.

Voldoende beschutting

Vogels leiden een gevaarlijker leven dan wij. Elk moment liggen er roofdieren op de loer zoals katten en roofvogels. De sperwer wordt steeds vaker in woonwijken gespot. Zorg er daarom voor dat u uw voer in de buurt van een struik of heg ophangt. Hiermee biedt u vogels een schuilplek wanneer het gevaar dreigt.

Waar op te letten

Voor een brede verscheidenheid aan vogels kunt u verschillende soorten voer aanbieden, hang voor de mezen een silo op en zet voor de roodborsten een voedertafel neer.

Gebruik voer met en hoge voedingswaarde en zonder vulmiddelen. Alle voedermixen en van Vivara bevatten alleen de hoogste kwaliteit zaden. Voor de vetbollen worden geen toevoegingen van graanmeel gebruikt, maar alleen gezonde vetten, olierijke zonnepitten en volvet pindameel.

Hang geen vetbollen met netjes op, hier kunnen vogels in verstrikt raken.

Meer tips voor de vogels in je tuin? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief! Of bekijk ons assortiment.