pindakaas met specht

Het ontstaan van vogelpindakaas

Vroeger schraapten mensen hun pot pindakaas niet leeg, maar plaatsten ze hem in de tuin, waarna de vogels de pot in gingen om deze helemaal leeg te eten. Toen kwam de 'vogelpindakaas' om de consumenten die 'gewone pindakaas' gebruikte, te bewegen naar de ‘vogelpindakaas’. Met hulp van onze groene partners Vogelbescherming Nederland en natuurpunt lukte dit! Al heel wat jaren gebruiken we massaal de door ons speciaal ontwikkelde vogelpindakaas!

Pindakaas voor tuinvogels

Pindakaaspothouders

pindakaas met feeder

Pindakaas voor consumenten is niet geschikt voor vogels

Deze is erg zout en dat is schadelijk voor de vochthuishouding van vogels. Het lage smeltpunt maakt pindakaas erg plakkerig,, wat slecht is voor de vleugels, de vliegcapaciteit en de isolatielaag. Ook het branden van deze pinda's is nadelig voor de oorspronkelijke eiwitstructuur en de vertering bij vogels.

ingredienten pindakaas

Waar is vogelpindakaas van gemaakt?

De basis van alle smaakvarianten Vivara vogelpindakaas is gemaakt van pindameel uit olierijke pinda's, rundertalg en maismeel. Rundertalg en pindameel zijn beide vetrijk en zorgen voor voedzame calorieën. Maismeel zorgt o.a. voor het juiste smeltpunt. Ook bij voorjaarstemperaturen wordt het niet vloeibaar en er is geen risico op verklevingen met poten of veren. Onze pinda's die zijn getest op afwezigheid van giftige aflatoxine, wat helaas vaak in pinda’s zit. Wij maken alle pindakaas zelf in onze fabriek, zodat we deze topkwaliteit kunnen waarborgen.