Vleermuizen

Waarom zijn vleermuizen zulke nuttige beestjes?

De vleermuis is een natuurlijke insectenbestrijder. Hij eet iedere nacht een kwart tot de helft van zijn lichaamsgewicht in muggen, motten, spinnen en andere insecten. Dit kan wel oplopen tot 3000 insecten in een nacht. Een vleermuis van 20 gram kan in een jaar tot 3.6 kilo aan insecten opeten. Het belang van deze natuurlijke insectenbestrijder is dus erg groot.

5 veelgestelde vragen over vleermuizen…

 1. Waar kan ik het beste een vleermuiskast ophangen?

  Een vleermuiskast kan het beste aan een stevige boom gehangen worden, het liefst op een plek waar meerdere bomen aanwezig zijn. Ook kunnen de vleermuiskasten aan gebouwen gemonteerd worden.

 2. Waar moet ik op letten als ik een vleermuiskast ophang?

  Hang de vleermuiskast met de voorzijde naar het zonlicht, op het zuiden of het zuidwesten op een minimale hoogte van 3 meter. Zorg er ook voor dat de vleermuiskast op een rustige en windloze plek hangt en houd de invliegopening en de onderkant van de nestkast vrij van takken en bladeren.

 3. Wanneer kan ik het beste een vleermuiskast ophangen?

  U kunt het hele jaar door vleermuiskasten ophangen, maar u kunt een vleermuiskast het beste in het voorjaar ophangen.

 4. Welke kleur moet een vleermuiskast hebben?

  De buitenkant van een vleermuiskast kan elke kleur hebben. Vleermuizen houden wel van warmte, dus een donkere kleur is wenselijk.

 5. Kan een vleermuis zelf nestgelegenheid of een verblijfplaats creëren?

  Nee, een vleermuis kan zelf geen nest bouwen, holen maken of gaten in bomen creëren. Ze zijn dus volledig afhankelijk van bestaande verblijfplaatsen met bestaande openingen. Een opening van 2,5 bij 1 cm is groot genoeg voor een vleermuis. De vleermuis verblijft in gebouwen, bomen, bunkers, ijskelders en groeven.

Laatste artikelen & tips:

 • Viviara-VBN samenwerking

  Samenwerking met groene partners

  Vivara Natuurbeschermingsproducten staat niet alleen in het streven de natuur te behouden. Door nauw samen te werken met verschillende natuurbeschermingsorganisaties proberen we het leefmilieu van plant en dier te verbeteren. Van elk product dat wij verkopen gaat een deel van de opbrengst naar onze partners. 

  Lees meer…
 • Gewone dwergvleermuis

  stepheny_vivara door: Stepheny 

  In de vroege avondschemering vliegt de dwergvleermuis uit en gaat op zoek naar eten. Zoals alle vleermuizen gebruikt hij ter oriëntatie en voor het vangen van insecten een speciaal orgaan: de echosonar. Hiermee zendt de vleermuis ultrasone pulsen uit en de terugkerende echo wordt met de oren opgevangen. In plaats van te zien, hóren ze hun omgeving…

  Lees meer…
 • Diervriendelijke tuin

  Hoe creeer je een diervriendelijke tuin?

  Het is leuk om vogels, vlinders, libellen, hommels en misschien ook wel egels, vleermuizen en eekhoorns in de tuin te hebben. Het hele jaar door kunt u van alles doen om uw tuin zo aantrekkelijk mogelijk te maken voor deze dieren.

  Lees meer…
 • Tips voor het ophangen van een vleermuizenkast!

  stepheny_vivara  door: Stepheny 

  Het is erg belangrijk om de vleermuizenkast op de juiste manier op te hangen. Vivara geeft u een aantal tips:…

  Lees meer…
 • tips

  Op de hoogte blijven van de laatste artikelen & tips?

  Wanneer u zich inschrijft voor onze nieuwsbrief blijft u altijd op de hoogte van de laatste ontwikkelingen, maandelijkse tips & adviezen. Daarnaast bent u altijd als eerste op de hoogte van onze nieuwe producten en speciale aanbiedingen!

  Aanmelden
 • Zoogdiervereniging

  stepheny_vivara  door: Stepheny

  De Zoogdiervereniging is een landelijke organisatie en zet zich in voor onderzoek naar en bescherming van in het wild levende zoogdieren en hun leefgebieden in Nederland. Naast de vele vrijwilligers en werkgroepen die actief zijn binnen de Zoogdiervereniging, is er het professionele bureau in Nijmegen
  In samenwerking met de Zoogdiervereniging heeft Vivara een nieuwe serie vleermuizenkasten ontwikkeld die allemaal geschikt zijn voor een specifieke soort vleermuis…

  Lees meer…

Bestsellers

OF

Bekijk alle vleermuisproducten

Wij steunen de Zoogdiervereniging

De meeste vleermuiskasten van Vivara zijn in samenwerking met de Zoogdiervereniging ontwikkeld. Met uw aankoop steunt u dus de Zoogdiervereniging. Samen zorgen wij voor een leefbare wereld voor vleermuizen.

"Vivara Vleermuiskasten zijn ideaal voor vele soorten vleermuizen"

Ontvang NU de gratis catalogus!

Wat u kunt lezen in deze catalogus…

 • Tips en advies
 • Nieuwe producten
 • Exclusieve kortingen!
 • Boordevol inspiratie
Download

 

Wanneer u op de “download” button klikt wordt u doorgestuurd naar een inschrijfformulier.

Catalogue Open