Update voortgang broedseizoen

Juni 2017 – In april vertelde specialist nestkastmonitoring Leo Ballering ons hoe het broedseizoen, dat toen enkele weken op gang was, ervoor stond. Inmiddels zijn we anderhalve maand verder en is het tijd voor een update.

Vogelpindakaas meelwormen

Even een korte opfrisser over de stand van zaken in april. Na een zachte winter, waarin volop beukennootjes waren te vinden, gingen koolmezen, pimpelmezen en boomklevers sterk het voorjaar in. Omdat het al vroeg in het jaar warm was, kwamen de nestbouw en leg vroeg op gang. In april en begin mei kropen de eerste mezenjongen al uit het ei. Voor deze mezenjongen zag de toekomst er echter niet rooskleurig uit. Het was in april zeer koud met meerdere malen nachtvorst. Door deze koude weken kwam de ontwikkeling van de rups, het primaire dieet van de jonge kool- en pimpelmezen, niet op gang. De verwachting was dat de mezenjongen het daarom niet zouden redden .

Late nesten

Leo Ballering laat ons weten dat er begin juni veel vervolgnesten zijn te zien bij koolmezen. Bij zo’n 35% van de nesten is er tot nu toe een tweede legsel. Bij pimpelmezen is dit 1 tot 2%, Hoewel deze cijfers bij benadering zijn en het broedseizoen nog volop in gang is, lag in voorgaande jaren het percentage vervolgnesten bij koolmezen met 4,8% beduidend lager. Een mogelijke verklaring is dat het uitkomst- en uitvliegpercentage van het eerste legsel dermate laag was dat de koolmezen op tijd konden beginnen met een vervolglegsel. Dit zou ook aansluiten bij de eerdere verwachting dat de eerste mezenjongen het niet zouden redden door voedseltekort. De overlevingskans bij de late nesten van de kool- en pimpelmezen is veel beter. Inmiddels hebben we al geregeld warme, zonnige dagen gehad en zijn de rupsen opgekomen. Rupsen zijn zeer eiwitrijk en bevatten de ideale bouwstoffen voor jonge vogels.

Eiwitrijk voedsel

Over enkele weken weten we meer over hoe het gaat met de kool- en pimpelmezen uit de vervolgnesten. U kunt zelf een handje helpen door het aanbieden van eiwitrijk voedsel, bijvoorbeeld vogelpindakaas met meelwormen. Zo krijgen de ouders een snelle energieboost waardoor ze al hun tijd kunnen besteden aan het vangen van insecten voor hun jongen.

Bekijk al ons vogelvoer