Grote lijster

Grote Lijster

De grote lijster (Turdus viscivorus) is, zoals zijn naam al zegt, één van de grotere lijsters. Zijn verenkleed is aan de bovenzijde bruin en op de borst en aan de onderzijde is hij witachtig. Hij lijkt van afstand veel op de zanglijster, maar is duidelijk groter en heeft grotere zwarte vlekken op zijn borst.

Grootte
Het is een forse vogel van ongeveer 27 centimeter. Zijn spanwijdte bedraagt bijna een halve meter.

Gewicht
110-140 gram

Habitat
De grote lijster is vooral te vinden in de half open landschappen met lanen of houtwallen.

Nest
Het nest is een met vochtige aarde beklede kom van gras, wortels en twijgjes.

Jongen
Meestal 1, soms 2 broedsels tussen maart en juni. Per legsel 4 gespikkelde witte eieren.

Voedsel
De grote lijster voedt zich met slakken, insecten, larven, wormen, bessen, vruchten, zaden en rupsen.

Klank
De grote lijster is ook een zanger van het vroege voorjaar. Zijn mooie rustige zang is dan vooral in de vroege ochtend, de late middag en in de avond te beluisteren.

Karakteristieke kenmerken
Ondanks dat de grote lijster bij ons bekend staat als standvogel zijn de aantallen in de winter duidelijk lager dan gedurende de broedtijd. Vooral tijdens strenge winters trekt de grote lijster weg. De grote lijster is vooral een fan van tuinen met grote gazonnen. Samen met de merel en de zanglijster zoekt hij hier naar wormen. In kleinere tuinen en in bevolkte steden zult u de grote lijster niet snel aantreffen.

Om u beter van dienst te zijn, maakt Vivara gebruik van cookies. Bezoekt u onze website, dan gaat u hiermee akkoord. Bekijk Privacyverklaring