Chique Kramsvogel

Kramsvogel

4-12-2014 - Deze winter is hij opnieuw te gast: de kramsvogel. In uw tuin doet hij zich tegoed aan de bessen van taxus of vuurdoorn. Maar u kunt deze wintergast ook trakteren op een rotte appel.

Afkomstig uit het koude Noorden (Noorwegen en Rusland) heeft zijn verenkleed een soort Russische шик (= chic). Kop en stuit subtiel leigrijs, het lijf bedekt met een warm donkerbruine mantel. De staart is donker, de buik wit en de borst oranje-geel met een weelderig vlekkenpatroon.

En dan is er nog de gedistingeerde gezichtsmake-up: een witte wenkbrauwstreep vanaf de gele snavel tot het achterhoofd, een gespikkelde bef die uitloopt in een fraaie donkere boog onder de wang langs en een geraffineerde toets zwarte oogschaduw vóór het wit-omrande oog.

Als broedvogel komt de kramsvogel wel in Nederland voor, maar dan voornamelijk in het oosten en zuiden des lands. In de winter trekken de Nederlandse kramsvogels naar het zuiden. Niet te ver; de Rhône of de Loire in Frankrijk zijn goede overwinteringsgebieden voor deze chique vogel.

In tegenstelling tot andere lijsterachtigen broedt de kramsvogel vaak in kolonies. Gezamenlijk trekken ze ten strijde tegen indringers, die vurig worden bestreden en soms zelfs gebombardeerd met uitwerpselen. Iets minder chique, maar wel effectief.