Het najaar is een vergeten tuinseizoen geworden. Onterecht in onze ogen! In het najaar kun je ontzettend veel mooie dingen in de tuin doen. De omstandigheden van de bodem zijn uiterst gunstig en je kunt al de nodige voorbereidingen treffen voor de lente, maar natuurlijk ook voor de winter.

Herfstbloeiers

Wie beweert dat de tuin er in de herfst niet kleurrijk bij kan staan, heeft geen prachtige herfstbloeiers in de tuin. Terwijl de bloeiperiode voor sommige planten alweer voorbij is, versieren deze planten jouw tuin juist in de herfst met prachtige kleurencombinaties! Niet alleen biedt dit veel kijkplezier in de tuin, maar het helpt ook de bijen en vlinders aan voedsel in de laatste weken voor de winter. Extra voordeel; veel herfstbloeiers zijn winterhard, dus je kunt elk jaar opnieuw genieten van deze kleurenpracht in de tuin.

BEKIJK ALLE VASTE PLANTEN

Vaste planten

Gunstige bodem

Heb je nog geen herfstbloeiers in de tuin? Dan is dit het moment om ze te planten! In de herfst is de bodem namelijk nog steeds warm door de zomer, maar ook vochtig, zodat planten gemakkelijk kunnen inwortellen in de aarde. Daarom is de herfst misschien wel de beste periode om nieuwe planten aan te planten, of juist oude planten te verpotten. Daarnaast krijgen planten meer dan genoeg zonlicht tijdens de herfst. Al deze omstandigheden zorgen ervoor dat de planten in je tuin genoeg tijd en optimale omstandigheden krijgen om aan te sterken voor de winter, en daardoor zijn ze aankomende lente al extra ver ontwikkeld!

Tijd van de bloembollen

Doordat de bodemomstandigheden in de herfst zo gunstig zijn, is deze periode perfect geschikt om bloembollen te planten voor de lente. Plant deze bollen in het najaar in de tuin en geniet in de lente van een prachtige bloementuin! Dat is uiteindelijk waarom we allemaal zo hard in de tuin werken, toch? Hoe eerder je bloembollen plant in de herfst, des te eerder deze tot bloei komen in het voorjaar. Gebruik dit in je voordeel om zo lang mogelijk van een kleurrijke tuin te genieten.

BEKIJK ALLE BLOEMBOLLEN

Maak jouw tuin diervriendelijk

Na de herfst, komt de winter. Wil je in deze periode toch genieten van het leven in je tuin? Zorg dan dat je jouw tuin vogelklaar maakt. Hang nestkasten op zodat vogels hierin kunnen schuilen tijdens koudere periodes. Dit vergroot ook de kans dat ze in het voorjaar terugkomen om een nestje te beginnen! Daarnaast geniet je in de herfst en winter van de drukte van prachtige vogels rond voederplekken in jouw tuin! Lees meer over onze tips om je tuin zo diervriendelijk in te richten voor egels, vogels, eekhoorns en meer.