Insectenhotel

Geen producten gevonden voor deze selectie.

Tegenwoordig bieden tuinen en landschappen zelden de omstandigheden die insecten nodig hebben om hun nesten te bouwen. Gebruik daarom voor je natuurlijke tuin of insectenvriendelijk balkon naast de beplanting ook nestelhulpmiddelen voor de zespotige beestjes. Insectenhotels bieden de dieren niet alleen plekken om zich terug te trekken, maar ook nestplaatsen. Bekijk hieronder onze bijenhotels, vlinderkasten en insectenkasten.

Welke insecten trekt een insectenhotel aan?

Insectenhotels worden over het algemeen vooral bezocht door solitaire bijen, vlinders, lieveheersbeestjes, oorwurmen en pissebedden. Deze kleine beestjes zijn een belangrijk onderdeel van de biodiversiteit van je tuin. Ze zijn bijvoorbeeld de natuurlijke vijanden van dieren die je liever niet in je tuin hebt, zoals bladluis. Daarnaast verzamelen insecten zoals bijen stuifmeel en nectar en zorgen zo voor de bestuiving en het voortbestaan van 90 % van alle plantensoorten wereldwijd. Veel vogels voeden zich daarnaast ook nog eens met insecten. Kortom: deze kleine hotelgasten zijn graag geziene bezoekers in je tuin.

Waar moet je op letten bij het kopen van insectenhotels?

 • Koop insectenhotels van FSC-gecertificeerd hout.
 • Het materiaal moet onbehandeld zijn; vernissen, glazuren enz. zijn taboe.
 • Hoe meer gaten er zijn met verschillende diameters, hoe meer soorten erin kunnen.
 • De nesthulp moet stevig bevestigd zijn, zodat hij niet heen en weer zwaait.
 • Hang het insectenhotel in de buurt van nectarrijke planten. Kies een zonnige plek.
 • Voorkom haakjes/splinters want deze kunnen ervoor zorgen dat insecten hier met hun vleugels achter blijven hangen.
  • Wanneer moet een bijenhotel vervangen worden?

   Zie je weinig activiteit meer rondom een bijenhotel? Dan is deze mogelijk aan vervanging toe. Afhankelijk van het materiaal kunnen er na een jaar of twee, drie scheurtjes ontstaan in de insectenkast, of kan er sprake zijn van schimmelvorming. Ga je een bijenhotel vervangen? Plaatst het oude hotel nog een jaar op een schaduwrijke plek in de tuin, zodat de laatste hotelgasten nog kunnen vertrekken.

   Hang een insectenhotel op een geschikte plek op, zodat de bezoekers het er goed naar hun zin hebben. Lees hier onze tips voor het ophangen van een insectenhotel.