Zonder water geen vogels

Een bericht van Nico de Haan

Nico de Haan

In elke tuin past wel een vogelbad en dat mag dan ook niet ontbreken. Een simpele platte bak met een paar centimeter water trekt mees, mus, roodborst en andere kleine vogels aan. Merel, kauw, lijster en spreeuw hebben wat dieper water (5-10 cm) nodig. Een bak met een oplopende bodem is dus ideaal. U kunt een drinkschaal kopen of die zelf maken door in een diepe bak met stenen een helling te maken. Zorg ervoor dat de ondergrond ruw is. Bij plotseling gevaar moet de vogel zich immers kunnen afzetten om snel weg te vliegen. Stevig op de poten staan is ook nodig om bij het acrobatisch kopje onder gaan niet om te vallen.

Bekijk al onze waterschalen  

Veilig baden

Een vogel is kwetsbaar in bad. Zet het bad daarom vlakbij een paar dichte struiken om zo nodig snel in te kunnen vluchten. De struiken zijn ook een goede plek om in alle rust de veren in orde te maken. Om te voorkomen dat de kat vanuit de struiken een aanval doet, kunt u tussen bad en struiken een stuk gaas plaatsen.

Grindstrand

Een vijver met een steile wand midden op het gazon is totaal ongeschikt als vogelbad. De vogels kunnen niet bij het water zonder het gevaar te lopen voorover te tuimelen en zijn bovendien een makkelijke prooi voor belagers. Een flinke hoeveelheid grind is de oplossing. Stort het zodanig dat er een oplopende oever (het betere vogelstrand) ontstaat. Zo is er voor elke vogel de juiste waterdiepte. En plant wat struiken bij de vijver om veiligheid te bieden.