Welke vogel komt waar op af?

Een bericht van Nico de Haan

Nico de Haan, welke vogel komt waar op af?

Voor ieder wat wils, dat geldt ook voor vogels. Waar sommige vogels graag op de grond eten, daar eten anderen liever hangend aan een voedersilo. Daarbij zijn er nog verschillende andere factors waar vogels rekening mee houden voordat ze besluiten in je tuin te landen om lekker wat te eten; is er voldoende beschutting voor het geval er een roofdier opduikt? Maar vogels keren ook vaak terug naar plekken waarvan ze weten dat er eten te vinden is. Zorg er daarvoor voor dat er constant vogelvoer in je tuin aanwezig is om meer vogels naar je tuin te lokken.

Maar welke vogel komt op welke voederplek af? Hier is een kort lijstje om te gebruiken:

Hangende voederapparaten trekken onder meer koolmees, pimpelmees, staartmees, grote bonte specht, groenling en sijs aan. Soms probeert ook de huismus -wat stuntelig- hangend te eten, maar echt goed gaat het hem niet af. Wanneer je een aantal voedersilo's in je tuin hebt hangen met verschillende soorten voer, dan zie je ook meteen dat de een veel meer in trek is bij koolmezen, terwijl de andere juist meer aandacht trekt van de grote bonte specht.

Echte ‘grondeters’ die u een plezier doet met een voederplek op de grond zijn merel, vink, spreeuw, Turkse tortel, grote lijster, zanglijster, heggenmus, groenling en witte kwikstaart. Waar een vogel als de Turkse tortel geen probleem heeft met eten in open tuin, daar is een heggenmus een stuk schuwer. Strooi daarom ook wat voer in (de buurt van) struiken om ook deze vogels te voorzien in hun behoeftes.

Een voedertafel ‘op niveau’ is bij vele soorten in trek zoals roodborst, huismus, spreeuw, kauw, boomklever, tortel, pimpelmees, vink en koolmees. Met een constructie van breedmazig gaas kunt u de tafel beveiligen tegen overvallen door katten of andere ‘onverlaten’.

Bekijk al onze voedersystemen