Vetbol trekt sperwer aan

Een bericht van Nico de Haan

Nico de Haan

Nee, sperwers eten geen vetbollen, maar nu het gaat winteren zetten steeds meer mensen de voedertafel weer buiten en hangen de vetbollen op. Daar komen de tuinvogels op af en dat vinden de sperwers prima!

De "tuintrek' is in volle gang en dat heeft de sperwer ook opgemerkt. Ze staken de vermoeiende jacht op schuwe merels en vinken in de bossen en komen bij u op bezoek in de achtertuin. In het bos wordt het stiller en in de dorps- en stadstuintjes steeds drukker. Af en toe breekt er paniek uit onder het tuinvogelvolk.

Omdat ik al mijn voederapparaten al heb gevuld, is het in onze tuin al lekker druk. Af en toe breekt er paniek uit, wordt er heftig alarm geslagen en stuift het vogelvolk alle kanten op. Dan voert een sperwer een verrassingsaanval uit. Als die slaagt, wordt de prooi vaak ter plekke geplukt en opgegeten.

Vrouwtje sperwer is overwegend grijs, heeft het formaat van een postduif en kan prooien de baas ter grootte van een turkse tortel. Het mannetje is iets groter dan een merel, heeft een roodachtige gesperwerde borst en jaagt op vogels van koolmeesformaat. Lees meer over de sperwer.

Richt een voederplek in