Vogels delen geen voordeur!

Een bericht van Nico de Haan

Nico de Haan

Veel vogels ruien in de nazomer. Veren slijten en moeten weer vervangen worden voor nieuwe veren. Ruien doen vogels bij voorkeur als ze het niet druk hebben. Dus niet in het voorjaar in de periode dat ze jongen verzorgen of in het najaar tijdens de trek.

Tijdens de rui zijn de vogels in minder goede conditie. Ze kunnen minder goed vliegen en nieuwe veren maken kost ook energie. Tijdens de rui zingen ze ook niet, want als je niet zo snel bent kun je maar beter je snavel houden! Sommige vogels, zoals eenden en ganzen ruien alle slagpennen tegelijk en kunnen dan een paar weken niet of nauwelijks vliegen. De kleurrijke woerden van de wilde eend hullen zich dan plotseling ‘in vrouwenkleren’ en zien er net zo bruin en onopvallend uit als de vrouwtjes eenden. Alleen aan de kleur snavel (rood vrouwtjes, geelgroen mannetjes) kun je dan nog het verschil zien. Moeder eend en gans ruien in de periode dat hun jongen opgroeien, ze hoeven dan toch niet te vliegen!

Roofvogels ruien slagpen na slagpen, want om te jagen moeten ze het hele jaar door over de maximum vliegcapaciteit kunnen beschikken. Er zijn ook vogels die van kleur veranderen zonder te ruien. De spreeuw is daar een voorbeeld van. Tijdens de najaarsrui krijgen ze zwarte veren met witte eindpunten. Die witte punten slijten weg in het vroege voorjaar en daar komt dan een prachtig groenpaars glanzende spreeuw onder vandaan!

Nico de Haan