Gratis ochtendconcert in de gouden uurtjes

Een bericht van Nico de Haan

Nico de Haan

Mag ik u aanraden om in deze bijzondere tijden eens heel vroeg op te staan, wat dacht u van een uur of vijf! U kunt dan luisteren naar het ochtendconcert. Roodborst en merel zijn er vroeg bij, al snel gevolg door de zanglijster en koolmees. Het meest bijzondere van zo’n echte vroege vogeltocht is het gevoel dat je de geboorte van de dag meemaakt en dat is elke keer weer nieuw. Het zijn de gouden uurtjes van de dag. Spechtenroffels van de grote bonte specht verdrijven de ochtendnevel. De ene na de andere zanger meldt zich en als de vinken volop slaan is het pas echt licht geworden. Prachtig zo’n ochtendconcert en… het is nog gratis ook! 

Om de ‘merelpiek’ mee te maken moet u nog vroeger opstaan. Vanochtend hoorde ik de eerste al om een uur of vier en om half vijf was er al sprake van een echt concert. Kort na vijven zakt het dan weer in en om zes uur zingt er hier en daar nog een merel terwijl de loofzangers en vele anderen nog rustig een paar uurtjes doorgaan. Je zou kunnen zeggen dat merels intelligenter zingen dan veel andere vogels. Vinken slaan de hele dag duizenden malen, tjiftjaffen weten ook van geen ophouden en doen wat dat betreft niet veel onder voor de alsmaar voort kwelende fitissen. Maar merels melden zich ’s morgens en ‘s avonds even krachtig voor het ochtendappel en verder geloven ze het wel. Ik vind dat wel slim, een paar keer per dag stevig uithalen in plaats van de hele dag door maar hetzelfde deuntje te roepen!

Grauwe vliegenvanger over de vloer?

Als je de randen van de heide opzoekt hoor je soms een ‘dèè-dèè-dèè-dèèèèè’-liedje. Met een beetje geluk ontdekt u, hoog in de boom., een geel lampje dat oplicht in de zon; de geelgors. Of u ziet zo maar in de buurt van een boerderij of in uw eigen tuin uw eerste grauwe vliegenvanger dit jaar en dat betekent dat langzamerhand iedereen wel terug is. Afgelopen weken is er een fikse trekgolf geconstateerd van vogels die met de warme lucht deze kant op kwamen en ook de grauwe vliegenvangers waren daar vast en zeker bij. Een grauwe vliegenvanger komt als laatste terug, want hij plukt al zijn voedsel uit de lucht en dan moet er per kubieke meter lucht nu eenmaal een bepaalde hoeveelheid aan vliegjes te vangen zijn anders lukt het niet. Heeft u ook een grauwe vliegenvanger in uw tuin? Dan bij deze een compliment, want alleen in tuinen waar hier en daar ook nog rommelig hoekjes te vinden zijn, voelt deze vliegenvanger zich thuis!

Nico de Haan

Kijk bij onze natuurbelevingsproducten om zelf vogels te ontdekken  

Wilt u weten welke vogels u wanneer hoort in het prachtige ochtendconcert? Of meer weten over het geluid van elke vogel?

Kijk dan snel op onze interactieve vogelkaart