De tuin als provisiekast

Een bericht van Nico de Haan

Nico de Haan

In de winter is de boomklever misschien wel de luidruchtigste vogels van onze parken en bossen. Officieel wordt de boomklever tot de zangvogels gerekend, daar kan ik niets aan veranderen, maar voor mij is het meer een roepvogel. Of het nu het krachtige “wieiet wieiet wieiet” is of het getukker dat klinkt als een steentje dat je over het gladde ijs laat glijden, het blijft geroep.

Nog nooit heb ik een boomklever twee noten na elkaar echt horen zingen, het heeft het iets opdringerigs. Een roepende zanglijster zingt, maar een boomklever komt daarbij niet in de buurt. Blauwspecht is een aardige volksnaam voor de boomklever. De schokkerige manier van voortbewegen, het af een toe eens lekker van je af roepen en een voorliefde voor wat zwaarder hout, zijn de overeenkomsten met de spechtenfamilie. Maar als je beter kijkt zie je de verschillen. Een gedrongen lichaam, nauwelijks een staart, prachtige blauwe, kastanjebruine en roodbruine kleuren, en een pittig zwart masker. Op het eerste gezicht zijn man en vrouw gelijk, maar als je goed kijkt zie je dat het mannetje een veel roodbruinere achterkant heeft dan het vrouwtje. De pas uitgevlogen jongen zijn wat fletser van kleur.

Spechten hakken nestholtes uit en daar is de boomklever maar wat blij mee, want zelf kan hij dat niet. Ze kraken dus meestal een oud spechtenhol, maar vaak is de ingang wat aan de royale kant en zijn ze bang voor ongewenst bezoek. Om dat te voorkomen wordt de ingang met bagger bepleisterd en deels dichtgemetseld. Is de ingang te klein dan stappen ze over op de spechtenmethode en beitelen ze de entree wat groter. Echte bouwvakkers dus. Maar ze kunnen nog meer. Strooi maar eens kwistig met zonnepitten op uw voedertafel! Als er een boomkleverpaar in de buurt woont zijn ze er als de kippen bij om die tafel leeg te halen. Ze proppen vier of vijf zaden in hun bek, vliegen weg om deze zaden te verstoppen en keren dan snel terug voor een nieuwe voorraad. Dat gaat in hoog tempo door tot uw tafel geheel leeg is gehaald. Van je tuin maken ze zo een goed gevulde provisiekast. Dus als je een weekje op vakantie gaat hebben de boomklevers nog steeds voldoende te eten.