Blijf uit de buurt van pubers

Een bericht van Nico de Haan

Nico de Haan

Eind april verschijnen soms al de eerste jonge merels op uw gazon. Als er een merelnest in uw tuin zit, blijf dan vooral uit de buurt als de jongen bijna uitvliegen. Als er gevaar dreigt, geven de oudervogels een scherpe alarmkreet en dan kan het gebeuren dat de jongen één of twee dagen te vroeg in paniek het nest verlaten. Terugzetten gaat heel moeilijk, want als u de ene in het nest zet, vliegt de andere er onmiddellijk weer uit. Pas uitgevlogen jongen kunnen vaak nog niet goed vliegen maar worden nog wel gevoerd door de ouders.

Ga dus niet te snel met jonge vogels aan de wandel, maar laat de ouders het werk doen. Zet desnoods het jong hoog in de struiken zodat het veiliger is voor de katten.

Zieke en gewonde vogels kunt u het beste in een donkere doos doen en wegbrengen naar een vogelasiel. Ga nooit zelf dokteren, want vogels revalideren vraagt specialistische kennis. U laat uw gebroken been toch ook niet door een goedwillende buurman in het gips zetten!

Vogelbescherming Nederland, gemeentewerken en de plaatselijke politie weten waar deze vogelasiels zich bevinden. In de stad kunt u ook een beroep doen op de dierenambulance als u de vogel niet zelf kunt of wilt pakken.