Badderen in het stof

Een bericht van Nico de Haan

Nico de Haan

Bijna alle vogels nemen regelmatig een bad. Je ziet ze de veren stevig poetsen en na het bad schudden ze het water uit de veren. Die veren worden door een waterbad lekker donzig en luchtig en dat zorgt voor goede isolatie. Maar sommige vogels nemen soms ook een stofbad of zelfs een rookbad!

Huismussen nemen graag een stofbad. Tijdens het stofbaden draait de huismus zich in stof of zand, gooit de fijne deeltjes over zijn vleugels en lichaam en wrijft ze in zijn verenkleed om ze vervolgens weer uit te schudden. Met een stofbad wordt overmatige stuitklierolie van de veren verwijderd, zodat die niet te vet worden.

Stofbaden helpen ook om schadelijke parasieten, zoals luizen en mijten, kwijt te raken. Van spreeuwen en kauwtjes is bekend dat ze af en toe ook een rookbad nemen. Ze laten dan de rook die uit de schoorsteen komt langs hun veren gaan om ze de parasieten te verdrijven. Er is zelfs ooit een spreeuw gezien die een nog rokende sigarettenpeuk met zijn snavel oppakte en onder zijn vleugels hield om ze parastieten weg te pesten. Best slim!