een kind dat een verrekijker gebruikt

Kinderen in de natuur - Vivara Tips

5 Tips waarom en hoe je de natuur meer bij de opvoeding van je kids kunt betrekken

Uit meerdere onderzoeken blijkt dat het welzijn van kinderen toeneemt nadat ze tijd hebben doorgebracht in de natuur. Natuur is goed voor hun zintuigen, denkvermogen, concentratie en motoriek. Bovendien heeft het een positief effect op de ontwikkeling van hun sociale vaardigheden. Zo maken kinderen sneller vriendjes als ze buiten spelen. 

Speel in op de seizoenen

1: Speel in op de seizoenen

De lente brengt ons in een goed humeur, meer zonuren, warmere temperaturen en de natuur nodigt ons uit om meer tijd buiten door te brengen. Ook staat Pasen voor de deur en kun je samen met de kinderen paaseieren gaan zoeken in de tuin. Lente is het ideale moment om bloemen en planten te planten in je tuin om er vervolgens later in het jaar samen van te kunnen genieten.

Samen heerlijk genieten en ook leren van de natuur!

Identificeer samen verschillende planten en dieren

2: Identificeer samen verschillende planten en dieren

Leer je kinderen over inheemse dieren en planten en doe dat op een speelse manier. Ga er samen op uit en neem een vogelgids en verrekijker mee, zodat jullie samen vogels kunnen gaan spotten. Ook kun je bijvoorbeeld samen met je kinderen of kleinkinderen gaan tuinieren en struiken, bloemen of boompjes planten. Ga hierna regelmatig samen de tuin in om te kijken hoe het gaat met de ontwikkeling van al dit moois en sta ook even stil bij de tuindieren die hierop afkomen.

naar planten
Plaats voedersysteem voor diverse tuindieren in je tuin

3: Plaats voedersysteem voor diverse tuindieren in je tuin

Door een voedersysteem voor vogels of eekhoorns te plaatsen en deze regelmatig te vullen samen, kunnen jullie samen regelmatig genieten van allerlei tuinleven. Hang een vethouder, voederhuis of vogelsilo op of plaats een eekhoornvoederhuis. De tuindieren blij en jullie blij.

Voedersystemen voor diverse tuindieren

Bied je tuindieren een onderkomen

4: Bied je tuindieren een onderkomen

Naast een voedersysteem kun je ook een insectenhotel of nestkast plaatsen in je tuin, zodat verschillende insecten en vogels jouw tuin als hun thuis zullen gaan gebruiken. Er zijn verschillende insectenhotels beschikbaar. Zo heb je varianten speciaal geschikt voor een bepaald soort insect zoals de bij met de bijenhotels. Ook zijn er insectenhotels geschikt voor verschillende insecten zoals lieveheersbeestjes, torretjes en solitaire bijen. Qua nestkast/vogelhuisje heeft elke vogelsoort voorkeur voor een bepaalde kast met vliegopening op maat. Zo is een zwarte mees blij met een nestkastopening van 32mm en een roodborstje met een half open nestkast.

Onderkomen voor diverse tuindieren

Ga voor een school of kinderopvang met een “groen” schoolplein

5: Ga voor een school of kinderopvang met een “groen” schoolplein

Volgens een uitgebreide whitepaper in opdracht van IVN Natuureducatie en Jantje Beton is op een groen schoolplein een selectie aan natuurlijke elementen aanwezig, maar hoeft niet alleen uit natuurlijke elementen te bestaan. Ook betegelde stukken op het plein of vaste speeltoestellen kunnen onderdeel zijn van een groen schoolplein. Je kunt bij natuurlijke elementen denken aan zand, speelwater, bomen, struiken, bloemen, een vijver, grasveld, een moestuin, beschutte natuurrijke plekjes en dieren. Groene schoolpleinen hebben een naast het positieve effect op de ontwikkeling van kinderen, ook een positief effect op onze biodiversiteit en klimaatbestendigheid. Voor meer informatie kun je de whitepaper aanvragen.

naar whitepaper