Nestkastje

Nestkast

Alles wat u moet weten over een nestkastje.

Steeds meer natuurlijke nestplaatsen verdwijnen. Boomholtes zijn nauwelijks meer te vinden en huizen worden steeds beter geïsoleerd. Door een nestkastje op te hangen help je vogels niet alleen aan een broedplaats, maar ook aan een schuilplaats tijdens koude en natte (winter)dagen. Tijdens de eerste week van het broedseizoen vieren wij de week van de nestkast waarbij nestkasten wat meer aandacht verdienen. Dit jaar is de week van de nestkast van 1 maart tot en met 7 maart. Ben je nieuw als het gaat om een nestkast of ben je op zoek naar een nieuwe nestkast maar weet je nog niet welke? Op deze pagina geven we je alle informatie die je nodig hebt om de juiste keuze te maken.

6 veelgestelde vragen over nestkastjes…

 1. Hoe lang gaat een nestkastje mee?

  Hoelang een nestkastje meegaat hangt af van het materiaal waar hij van gemaakt is en welke behandeling het heeft ondergaan. Op onze WoodStone nestkasten geven wij maar liefst 10 jaar garantie. Dit oerdegelijke materiaal bestaat uit houtbeton; een mengsel van houtvezel en beton. Naast het feit dat dit materiaal weerbestendig is, heeft het ook een isolerende werking. Hierdoor zijn er minder temperatuurschommelingen in de nestkast en dit verhoogt het broedresultaat.

  Al onze houten nestkasten worden gemaakt van ten minste 15 mm dik hout. Dit vormt de basis van de duurzaamheid. Vervolgens worden ze afgewerkt met een verf- of laklaag om zo weersinvloeden te beperken. Daarnaast hebben we een serie nestkasten met gebrand hout. Naast het decoratieve effect van deze thermische bewerking ontstaat er ook een chemische verandering in de structuur van het hout waardoor de duurzaamheid wordt verhoogd.

 2. Zijn nestkastjes over het algemeen geschikt voor alle vogels?

  Elke vogel heeft zijn voorkeur voor een bepaalde nestkast. De invliegopening is een bepalende factor. Er zijn ook vogels die de voorkeur geven aan een open of halfopen nestkast en sommige vogels zullen nooit voor een nestkast kiezen. Een overzicht van de vogels en hun voorkeur vind je hier

 3. Moet ik een nestkastje regelmatig verschonen?

  Het ideale moment om een nestkast schoon te maken is direct na het uitvliegen van de jongen, voor de volgende broed. Als dat niet lukt kunt u het beste wachten tot het najaar, wanneer de eerste nachtvorst is geweest. U bent er dan namelijk zeker van dat het meeste ongedierte, dat achterblijft in de nestkast, niet meer actief is. Gebruik hiervoor biologisch afbreekbare middelen die niet schadelijk zijn voor vogels. Als u meer wilt weten over het schoonmaken van een nestkast lees dan ons artikel "Hoe maak je een nestkast schoon". Wilt u meer weten over onze biologisch afbreekbare en desinfecterende vloeistoef, klik dan hier.

 4. Zijn nestkastjes van Vivara gemaakt van duurzaam materiaal?

  Vivara streeft ernaar, waar mogelijk, FSC®-gecertificeerd hout in te kopen. Het Forest Stewardship Council is een internationale niet-gouvernementele organisatie, vertegenwoordigd in meer dan 50 landen, die verantwoord bosbeheer bevordert om te waarborgen dat de oogst van hout de biodiversiteit, productiviteit en ecologische processen van het bos handhaaft. Het FSC-label geeft aan welke van onze producten uitsluitend hout dat gecertificeerd is door het Forest Stewardship Council® bevatten. Het FSC-label is een betrouwbare schakel tussen verantwoorde productie en gebruik van hout, waardoor consumenten en bedrijven in staat zijn inkoopbeslissingen te nemen die voordelig zijn voor mens en milieu. 

 5. Maakt de kleur van een nestkastje uit voor vogels?

  Hoewel vogels kleuren herkennen maakt de kleur van de nestkast niet uit. Vogels geven echter de voorkeur aan een zo natuurlijk mogelijke broed- of schuilplaats. Dit doen ze om niet op te vallen voor roofdieren. Wilt u meer garantie voor de bewoning van uw nestkast, kies dan een nestkast met een natuurlijke kleur. Houd daarbij rekening met de omgeving waar u hem ophangt.

 6. Waar moet ik op letten bij het ophangen van een nestkastje?

  Vogels zijn erg kieskeurig en nestelen alleen op de allerbeste plekjes. De plek waar u de nestkast ophangt, is dus van groot belang. Wij hebben voor u 10 tips op een rijtje gezet. Neem die mee bij het ophangen van een nestkast en u heeft de meeste kans dat de nestkast wordt bewoond. U kunt de 10 tips hier bekijken.

Laatste artikelen & tips:

 • Viviara-VBN samenwerking

  Samenwerking met groene partners

  Vivara Natuurbeschermingsproducten staat niet alleen in het streven de natuur te behouden. Door nauw samen te werken met verschillende natuurbeschermingsorganisaties proberen we het leefmilieu van plant en dier te verbeteren. Van elk product dat wij verkopen gaat een deel van de opbrengst naar onze partners. 

  Lees meer…
 • 11 tips: vogels voeren in de winter!

  stepheny_vivara door: Stepheny

  Het helpen van tuinvogels is een leuke en dankbare bezigheid! Door de vogels te voorzien van geschikt voer en huisvesting, draag je een steentje bij aan het…

  Lees meer…
 • Nestkast_schoonmaken

  Hoe maak je een nestkast schoon?

  Het ideale moment om een nestkast schoon te maken is direct na het uitvliegen van de jongen, voor de volgende broed. Als dat niet lukt dan kunt u het beste wachten tot het najaar, wanneer de eerste nachtvorst is geweest. U bent er dan namelijk zeker van dat het meeste ongedierte, dat achterblijft in de nestkast, niet meer actief is.

  Lees meer…
 • Een nestkast uitkiezen, waar moet je op letten?!

  stepheny_vivara  door: Stepheny

  Goede huisvesting is voor vogels steeds moeilijker te vinden. U helpt de dieren dus echt met het ophangen van één of meerdere nestkastjes. En zelf beleeft u ook volop plezier van het…

  Lees meer…
 • tips

  Op de hoogte blijven van de laatste artikelen & tips?

  Wanneer u zich inschrijft voor onze nieuwsbrief blijft u altijd op de hoogte van de laatste ontwikkelingen, maandelijkse tips & adviezen. Daarnaast bent u altijd als eerste op de hoogte van onze nieuwe producten en speciale aanbiedingen!

  Aanmelden
 • 10 tips voor het ophangen van een nestkast!

  stepheny_vivara  door: Stepheny

  Hebt u een nestkastje in uw tuin hangen maar wil het niet lukken om er vogels in te krijgen? U bent zeker niet de enige. Vogels zijn vrij kieskeurig en…

  Lees meer…

Bestsellers

OF

Bekijk alle nestkasten

Wij steunen Vogelbescherming Nederland

De meeste producten van Vivara zijn in samenwerking met Vogelbescherming Nederland ontwikkeld. Met uw aankoop steunt u dus de Vogelbescherming. Samen zorgen wij voor een leefbare wereld voor vogels. 

"Vivara nestkasten zijn speciaal ontwikkeld om vogels een schuil- en broedplaats te bieden"

Ontvang NU de gratis catalogus!

Wat u kunt lezen in deze catalogus…

 • Tips en advies
 • Nieuwe producten
 • Exclusieve kortingen!
 • Boordevol inspiratie
Catalogus gratis aanvragen
Catalogue Open