Mezenbollen

Kies uw soort mezenbollen

Wilt u mezenbollen of andere vetproducten voor de vogels in uw tuin kopen? We bieden een breed assortiment aan vetproducten voor vogels aan. Vetbollen, vetbolhouders of andere vetproducten? Selecteer hier beneden uw categorie.

Mezenbollen, ook wel bekend als vetbollen, zijn bollen gemaakt met, u raadt het vast al: vet. Vet is namelijk een belangrijke voedingsstof voor vogels in de winter. Daarnaast bevatten deze bollen nog andere voedzame stoffen die vogels nodig hebben voor de koude wintermaanden. Er bestaan verschillende soorten mezenbollen met wisselende ingrediënten. Zo heb je mezenbollen met zaden en pitten, maar ook met fruit of insecten. Daardoor trekken verschillende bollen vaak verschillende soorten mezen en andere vogels aan.

Mezenbollen zijn een fantastisch hulpmiddel voor vogels om de winter door te komen. Vogels hebben over het algemeen een lichaamstemperatuur van 40 graden. Om deze temperatuur te behouden moeten zij op koude dagen wel 10% van hun vetreserves gebruiken. Dus worden vogels graag een handje geholpen om hun vetreserves op peil te houden. Mezenbollen worden vaak per 6, maar ook per 30, 50 of 100 stuks aangeboden.

Vogels zullen dankbaar op uw tuin afkomen als hier vetvoer ligt. Dit geeft op een winterse dag veel gezelligheid in uw tuin. Let wel: De ene mezenbol is de andere niet. Wilt u op verantwoorde wijze de vogels in uw tuin een handje helpen? Dan zijn er een paar dingen waar u rekening mee moet houden.

mezenbollen

Verantwoorde mezenbollen

Ten eerste is het belangrijk dat u bollen zonder net kiest. Mezenbollen zonder net zijn namelijk veiliger voor vogels dan de bollen in net. De mezenbollen in net kunnen er namelijk voor zorgen dat de vogels verstrikt raken met hun pootjes wat de gezondheid zwaar kan schaden.

Ten tweede bevatten verschillende mezenbollen verschillende ingrediënten. Hoogwaardige bollen bevatten een goede kwaliteit van vet en pitten, zaden, bessen of insecten, terwijl de goedkopere bollen vaak oud frituurvet en opvulmiddelen zoals linzen bevatten. Goedkope mezenbollen bevatten dus veel minder gezonde en energierijke voedingsstoffen. Vogels moeten er veel meer van eten om dezelfde voedingswaarden binnen te krijgen. Uiteindelijk geldt hier dus goedkoop=duurkoop.

Goedgekeurd door Vogelbescherming Nederland

De vetbollen die Vivara aanbiedt zijn allemaal uitgebreid getest en bevatten hoogwaardige producten. Hierdoor voorzien ze vogels van alle voedingsstoffen die ze nodig hebben. Een groot deel van onze producten is ontwikkeld in samenwerking met Vogelbescherming Nederland. De richtlijnen die zij hanteren voor vogelvriendelijke producten voeren wij door in een groot deel van ons assortiment.

Hoe kunt u mezenbollen het beste ophangen?

U kunt de vetbollen overal in de tuin ophangen. Bijvoorbeeld in een vetbolhouder, zoals de Bunbury of de Fremantle. Veel van de bollen worden ook al met een touwtje geleverd om ze gemakkelijk aan op te hangen.

Shop een reuzevetbol