Insecten

Alles wat u moet weten over insecten in uw tuin

Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat het aantal insecten in Nederland drastisch afneemt. Er is vastgesteld dat het aantal insecten in de afgelopen decennia afgenomen is met 54 procent tot zelfs 72 procent. Ook andere onderzoeken in diverse europese landen laten grote afnames zien in het aantal insecten. Insecten hebben belangrijke functies in de natuur, het is dus van belang dat het aantal insecten weer toe gaat nemen.

Kortom help de insecten in uw tuin.

5 Veelgestelde vragen over insecten…

 1. Wat is het belang van insecten in mijn tuin?

  Er zijn verschillende insecten met elk een eigen functie in de tuin. Zo helpen lieveheersbeestjes met de bestrijding van luizen en mijten. Gaasvliegjes eten de bladluis en zorgen er zo voor dat de planten er goed uit blijven zien. Vlinders helpen in het bestuivingsproces van planten en solitaire bijen zorgen ook voor de bestuiving van verschillende planten.

 2. Hoe lok ik insecten naar mijn tuin?

  Vlinders en bijen kan je naar je tuin lokken met nectarplanten. Deze nectar gebruiken ze om te kunnen vliegen en om eitjes te kunnen leggen. Ook zijn waardplanten van belang. Dit zijn de planten waar vlinders hun eitjes op leggen en waarvan de rupsen zullen leven.

 3. Hoe kan ik huisvesting bieden aan insecten in mijn tuin?

  Sommige insecten houden van donkere vochtige plekken in de tuin. Dit kan je creëren door middel van opgestapelde stenen of een houtstapel. Deze kan je op verschillende plekken in de tuin neerleggen. Ook kan je de bladeren en snoeihout op hoopjes in de tuin laten liggen. Voor bijen, vlinders, lieveheersbeestjes en gaasvliegen kan je een insectenhuis plaatsen.

 4. Waar kan ik het best een insectenhuisje ophangen?

  Een insectenhuis kan je tot 2 meter hoogte ophangen op een zonnige en windstille plek. Bij voorkeur wordt de insectenkast op een bloemrijke plaats neergehangen. Hang de opening van het insectenhuis niet in de richting van het zuidwesten in verband met regeninslag.

 5. Moet ik nog wat toevoegen aan mijn insectenhuisje?

  Stop in het gedeelte voor vlinders een paar takjes, zo hebben de vlinders wat meer houvast. In het gedeelte voor lieveheersbeestjes kan je extra takjes en hooi toevoegen.

Laatste artikelen & tips:

 • Viviara-VBN samenwerking

  Samenwerking met groene partners

  Vivara Natuurbeschermingsproducten staat niet alleen in het streven de natuur te behouden. Door nauw samen te werken met verschillende natuurbeschermingsorganisaties proberen we het leefmilieu van plant en dier te verbeteren. Van elk product dat wij verkopen gaat een deel van de opbrengst naar onze partners.

  Lees meer…
 • Insecten & vlinders

  stepheny_vivara door: Stepheny 

  Lieveheersbeestjes en gaasvliegen helpen de strijd tegen luizen te winnen en bijen zijn behulpzaam bij de bestuiving van bijvoorbeeld planten, kruiden en fruitbomen. Door intensieve landbouw, het verwijderen van heggen en het verdwijnen van heideterreinen…

  Lees meer…
 • Diervriendelijke tuin

  Hoe creeer je een diervriendelijke tuin?

  Het is leuk om vogels, vlinders, libellen, hommels en misschien ook wel egels, vleermuizen en eekhoorns in de tuin te hebben. Het hele jaar door kunt u van alles doen om uw tuin zo aantrekkelijk mogelijk te maken voor deze dieren.

  Lees meer…
 • Tips voor het ophangen van een insectenhuisje

  stepheny_vivara  door: Stepheny 

  Hieronder vindt u 7 praktische tips over het ophangen van een insectenkast:

  Hang een insectenkasten bij voorkeur op een zonnige en vooral luwe plek. (Een plaats waar dus geen wind staat.)…

  Lees meer…
 • tips

  Op de hoogte blijven van de laatste artikelen & tips?

  Wanneer u zich inschrijft voor onze nieuwsbrief blijft u altijd op de hoogte van de laatste ontwikkelingen, maandelijkse tips & adviezen. Daarnaast bent u altijd als eerste op de hoogte van onze nieuwe producten en speciale aanbiedingen!

  Aanmelden
 • Achteruitgang insecten treft vogels keihard!

  stepheny_vivara  door: Stepheny

  Recentelijk bracht de Radboud Universiteit de schokkende resultaten van onderzoek naar insectenpopulaties in Duitse natuurgebieden naar buiten. In Duitse natuurgebieden (waaronder in Nordrhein-Westfalen, grenzend aan Nederland) is 75% van de insecten verdwenen!…

  Lees meer…

Bestsellers

OF

Bekijk alle insectenhotels

Onze insectenhotels zijn aanbevolen door…

Sinds jaren heeft De Vlinderstichting een samenwerkingsverband met Vivara. De samenwerking is gericht op het onder de aandacht brengen en versterken van elkaars activiteiten. Daarnaast worden samen producten voor vlinders en insecten ontwikkeld die Vivara in haar assortiment opneemt onder het logo van De Vlinderstichting. Jaarlijks doneert Vivara een vast bedrag aan De Vlinderstichting.

Logo vlinderstichting

Ontvang NU de gratis catalogus!

Wat u kunt lezen in deze catalogus…

 • Tips en advies
 • Nieuwe producten
 • Exclusieve kortingen!
 • Boordevol inspiratie
Download

 

Wanneer u op de “download” button klikt wordt u doorgestuurd naar een inschrijfformulier.

Catalogue Open