Insecten

Alles wat u moet weten over insecten in uw tuin

Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat het aantal insecten in Nederland drastisch afneemt. Er is vastgesteld dat het aantal insecten in de afgelopen decennia afgenomen is met 54 procent tot zelfs 72 procent. Ook andere onderzoeken in diverse europese landen laten grote afnames zien in het aantal insecten. Insecten hebben belangrijke functies in de natuur, het is dus van belang dat het aantal insecten weer toe gaat nemen.

Kortom help de insecten in uw tuin.

Welke soorten insectenhuisjes zijn er?

Bij Vivara hebben we verschillende soorten insectenhuisjes. De producten helpen om uw tuin insectvriendelijker te maken. Maak een keuze uit een van de drie onderstaande soorten.

Geef insecten een plek in je tuin!

bijenhotel

Bijenhotel

Help de bij en geef ze een huis

Bekijk alle bijenhotels
vlinderkasten

Vlinderkasten

Zodat vlinders veilig kunnen overnachten

Bekijk alle vlinderkasten
insectenhotel elba

Insectenhotel Elba

Van alle markten thuis!

Bekijk de Elba

5 VEELGESTELDE VRAGEN OVER INSECTEN…

 1. Wat is het belang van insecten in mijn tuin?

  Er zijn verschillende insecten met elk een eigen functie in de tuin. Zo helpen lieveheersbeestjes met de bestrijding van luizen en mijten. Gaasvliegjes eten de bladluis en zorgen er zo voor dat de planten er goed uit blijven zien. Vlinders helpen in het bestuivingsproces van planten en solitaire bijen zorgen ook voor de bestuiving van verschillende planten.

 2. Hoe lok ik insecten naar mijn tuin?

  Vlinders en bijen kan je naar je tuin lokken met nectarplanten. Deze nectar gebruiken ze om te kunnen vliegen en om eitjes te kunnen leggen. Ook zijn waardplanten van belang. Dit zijn de planten waar vlinders hun eitjes op leggen en waarvan de rupsen zullen leven.

 3. Hoe kan ik huisvesting bieden aan insecten in mijn tuin?

  Sommige insecten houden van donkere vochtige plekken in de tuin. Dit kan je creëren door middel van opgestapelde stenen of een houtstapel. Deze kan je op verschillende plekken in de tuin neerleggen. Ook kan je de bladeren en snoeihout op hoopjes in de tuin laten liggen. Voor bijen, vlinders, lieveheersbeestjes en gaasvliegen kan je een insectenhuis plaatsen.

 4. Waar kan ik het best een insectenhuisje ophangen?

  Een insectenhuis kan je tot 2 meter hoogte ophangen op een zonnige en windstille plek. Bij voorkeur wordt de insectenkast op een bloemrijke plaats neergehangen. Hang de opening van het insectenhuis niet in de richting van het zuidwesten in verband met regeninslag.

 5. Moet ik nog wat toevoegen aan mijn insectenhuisje?

  Stop in het gedeelte voor vlinders een paar takjes, zo hebben de vlinders wat meer houvast. In het gedeelte voor lieveheersbeestjes kan je extra takjes en hooi toevoegen.

Bijenhotels