Vivara zomertips

Vivara zomertips

Het is algemeen bekend dat vogels hulp nodig hebben in de winter. Maar wist u dat vogels ook wel een steuntje in de rug kunnen gebruiken in de zomermaanden? Wij geven u vijf tips waarmee u er voor zorgt dat de vogels ook tijdens de warmere dagen uw tuin komen bezoeken.

Tip 1: Het juiste voer

Vogels hebben in de zomer behoefte aan veel energie. Dit komt omdat ze in deze periode hun zomerkleed vervangen voor de warmere winterveren. Daarnaast bereiden veel vogels zich voor om naar het zuiden te vliegen om te overwinteren. Hiervoor hebben ze voer nodig met veel eiwitten. Meelwormen zijn enorm eiwitrijk en u helpt uw tuinvogels enorm als u dit aanbiedt. De levende meelwormen bevatten de meeste eiwitten maar u kunt ook gedroogde aanbieden. Of kies voer waar meelwormen in verwerkt zitten, bijvoorbeeld een voedermix of vogelpindakaas met meelwormen. Kijk hier voor al ons levend vogelvoer.

Tip 2: Zorg voor vers water

Voer is belangrijk maar minstens zo belangrijk is vers water. Zorg er voor dat er altijd iets van water in uw tuin aanwezig is. Vogels hebben net als mensen veel behoefte aan vocht en u zult zien dat ze er dankbaar gebruik van maken, zowel om te drinken als om te badderen. U kunt het water het beste aanbieden in een ondiepe schaal. Vergeet niet het water regelmatig te verversen. Bekijk hier al onze waterschalen.

Tip 3: Onderhoud uw tuin

Veel bloemen en struiken staan nu bloei en dat is goed voor de vogels. De bloeiende planten trekken allerlei insecten aan en die lokken op hun beurt weer vogels naar uw tuin. U doet er dus goed aan om uw tuin te onderhouden. Knip bijvoorbeeld uitgebloeide bloemen af zodat de plant weer nieuwe kan aanmaken.

Vergeet ook hier niet om water te geven! Naast dat het van levensbelang is voor de planten, komen ook de wormen in uw tuin naar het oppervlakte. Dit is goed nieuws voor bijvoorbeeld de merel, die is dol op regenwormen.

Tip 4: Bied insecten een (t)huis

Bloeiende planten zijn essentieel om insecten in uw tuin te krijgen, maar u kunt meer doen om het de insecten naar hun zin te maken. Hang bijvoorbeeld een insectenhuisje op. Doe dit in de buurt van bloeiende planten zodat de insecten niet ver hoeven te reizen om een hapje te eten.

U hoeft trouwens niet bang te zijn dat u stekende insecten lokt. De bijen die op de insectenhuisjes afkomen zijn solitaire bijen en die prikken niet. Bekijk hier al onze insectenhotels.

Tip 5: Houd rekening met vakantie

Gaat u op vakantie, vraag dan of iemand tijdens die periode de vogels kan voeren en het water kan verversen. Of hang een extra grote voedersilo op in uw tuin waar de vogels weken van kunnen eten. Kortom, zorg dat de vogels net als u kunnen genieten van de vakantie.