Roodborstje tikt tegen het raam

Roodborstje

Op bijna geen enkele kerstkaart ontbreekt hij; het roodborstje. Klein maar dapper kijkt hij ons aan vanuit die witte wereld, want de kerstkaartroodborst bevindt zich steevast in een besneeuwd sprookjeslandschap. We schieten vol goede voornemens: vrede op aarde!

In werkelijkheid is de roodborst een vrij gehaaide einzelgänger, die vurig zijn territorium verdedigt. Dat doet hij onder andere door te zingen. Zijn liedje klinkt al heel vroeg in het jaar en ook is hij vaak de vogel die al – of nog – in de schemering zingt. Die lichtelijk melancholieke zang in het duister is misschien wel de reden dat hij het ‘kerstvogeltje’ is.

Hij schuwt mensen niet bij zijn zoektocht naar voedsel en maakt zelfs gebruik van de menselijke activiteit; vaak scharrelt hij om je heen als je in de tuin bezig bent. Hij zit als het ware op de schop waarmee je aan het spitten bent om zo snel mogelijk de vers-opgegraven beestjes te verschalken.

Het is een mooi vogeltje met zijn oranjerode snoetje en borst met grijze zoom, die bruine bovenkant en dat grote, donkere oog. Hij staat hoog op de poten, maar als hij zijn veren opzet is hij een gezellig bolletje in de tuin.

Vogelbescherming Nederland

Vogelbescherming nl