De Pimpelmees

Een bericht van de Vogelbescherming

Hij greep net naast het brons bij de laatste Tuinvogel telling; de pimpelmees moest genoegen nemen met plaats vier. Maar hij komt zeker in aanmerking voor de schoonheidsprijs. Het hemelsblauw van zijn petje en vleugels, afgetekend tegen de gele borst, is adembenemend in de grauwe wintertuin en het vinnige oogstreepje geeft hem iets eigenwijs.

Hoewel hij bij de vetbollen en voedersilo’s altijd moet concurreren met zijn wat robuustere neef de koolmees, staat de pimpelmees zijn mannetje. Hij bijt flink van zich af en is voor de duvel niet bang. Het is fascinerend om te zien hoe fel dit kleine vogeltje zijn nestkast verdedigt tegen grotere indringers als bijvoorbeeld een boomklever, die ook nog eens behept is met een zeer vervaarlijke snavel. Opgewonden piepend en soms zelfs bijna sissend buitelt hij in woeste luchtgevechten met de indringer naar beneden.

Meestal heeft de pimpelmees juist iets ontwapenends door zijn opgewekte liedje en de behendige acrobatische toeren waarmee hij aan voedersilo en pindanetje hangt. Zijn voedsel bestaat behalve uit pinda’s en zaden ook uit insecten, spinnetjes en bladluizen. De pimpelmees is een holenbroeder, dus hij maakt graag gebruik van nestkastjes. Zijn nest bestaat uit een zacht matrasje van mos, hondenhaar of zelfs het pluksel van een knalgele tennisbal. De pimpelmees: het estheetje onder de vogels…

Pimpelmees met kokosnoot