Jaarrond voeren

Het voeren van tuinvogels is een leuke, dankbare bezigheid en geeft u bovendien veel kijkplezier. Door de vogels te voorzien van geschikt voer, draagt u een steentje bij aan het op peil houden van het teruglopende aantal van veel algemene vogelsoorten, zoals bijvoorbeeld de huismuis. Dat kan het hele jaar. Er zijn nogal wat misverstanden over het voeren van de vogels in de lente en zomer, ofwel het jaarrond voeren. Zo wordt wel eens gesteld dat vogels afhankelijk worden van het bijvoeren of dat ze in het voorjaar en de zomer geen extra voer nodig hebben. Niets is echter minder waar.
 

Voorjaar

In het voorjaar begint een drukke periode voor de vogels. Een partner zoeken, nestgelegenheid vinden, eieren leggen en jongen grootbrengen. Dit alles kost vogels veel tijd en energie.
 
Door de verstedelijking van het Nederlandse landschap is er in de natuur minder voer voor de vogels te vinden. Tuinen worden gemoderniseerd en hebben vaak een strakke vormgeving: dit resulteert in beperktere beplanting. Struiken die voor vogels van belang zijn, komen minder vaak voor. Daarnaast bieden de struiken pas vanaf de zomer bessen die rijp zijn. Ook insecten en larven zijn, mede door de veranderingen in de natuur, in mindere mate aanwezig. Kortom, minder voer voor vogels. Zij kunnen juist in de lente uw steun gebruiken.
 
Bied vogels in deze periode vooral voersoorten aan die veel eiwitten bevatten. Vivara Premium Vitaalmix bevat gedroogde meelwormen en is rijk aan belangrijke bouwstoffen voor eieren en opgroeiende jongen. Boordevol eiwitten.
 
 

Zomer

In de zomer is eiwitrijk voedsel van levensbelang. Vogels krijgen dan het verenkleed dat ze tegen de winterse kou beschermt. Andere vogels maken zich op voor de trek naar het zuiden in de winter. Een extra voederplek in uw tuin zullen vogels dan ook zeker niet overslaan.
 
Levende meelwormen bulken van de eiwitten en vormen de perfecte aanvulling op het zomerse dieet van uw tuinvogels. Maar ook producten met verwerkte meelwormen, zoals Vivara Hi-Energy Suprême of Vivara Delicatesse voor Roodborsten, zijn uitermate geschikt. Vergeet niet planten in uw tuin te zetten die insecten aantrekken. De insecten zoals rupsen, larven en wormen zijn een bron van eiwitten voor tuinvogels.
 

Herfst

Als het herfst is beginnen tuinvogels met het aanleggen van de reserves die hen in staat stelt aangesterkt de winter in gaan. Vetrijk voer vindt in deze tijd dat de dagen korter en kouder worden gretig aftrek. Vivara’s vetbollen bevatten de beste ingrediënten, waardoor ze enorm calorierijk zijn. Precies wat uw tuinvogels nodig hebben. Bekijk hier al onze vetproducten.
 

Winter

Tuinvogels raken in koude winternachten soms wel 20% van hun lichaamsgewicht kwijt. Om zich warm te houden verbranden ze hun vet. De volgende dag moeten ze heel snel 20% aankomen om de komende nacht te kunnen overleven. Hoe meer calorieën het voer dat ze dan vinden heeft, hoe beter. Bijvoeren is dus zeer welkom, temeer daar de dagen in de winter korter zijn en de vogels minder tijd hebben voer te vinden. Pindakaas voor tuinvogels en vetblokken hebben een bijzonder hoge caloriewaarde. Zo helpt u tuinvogels de koude winternachten overleven.

Meer weten?

Wilt u meer weten over jaarrond voeren? Bekijk dan onderstaande interview met Koert Jan de Bruijn van het programma 'Wist je Dat?' en onze collega Henk, productexpert bij Vivara. 
 

Zo ziet u maar, vogels kunnen uw hulp het hele jaar goed gebruiken. Op deze website vindt u voor elk jaargetijde het geschikte voer voor uw tuinvogels. Daarmee helpt u niet alleen de tuinbewoners mee, u geniet zelf ook van het mooie schouwspel.

Bekijk hier al ons vogelvoer

Om u beter van dienst te zijn, maakt Vivara gebruik van cookies. Bezoekt u onze website, dan gaat u hiermee akkoord. Bekijk Privacyverklaring