De boomklever een mooie metselaar

Een bericht van de Vogelbescherming

Er zijn van die vogeltjes die er altijd zijn en toch niet opvallen. Daardoor lijken ze zeldzaam. De heggenmus is zo’n vogeltje. Hij is het hele jaar in groten getale aanwezig in Nederland, maar is niet erg zichtbaar.

In het koor van vogelstemmen valt het geluid van de Boomklever meteen op. Vol en klokkend schalt zijn tjuk-tjuk door het woud. En hij roept vaak. Ook met zijn verentooi springt de Boomklever eruit: zijn rug is metalig blauw en zijn buik roestbruin. Hij heeft zijn kleuren ‘afgekeken’ van de IJsvogel, zou je kunnen zeggen, maar ze zijn wat minder fel.

De Boomklever heeft een lange spitse snavel die overgaat in een blits, zwart Zorro-masker. Het is een drukke vogel, die in een flits komt aanvliegen. Met groot gemak scharrelt hij over boomstammen op zoek naar insecten. Daarbij hangt hij ook op zijn kop, het is tenslotte een Boomklever.

Zaden en noten staan ook op het menu van de Boomklever. Als hij op de voedertafel neerstrijkt, maken de ander vogels zich uit de voeten. Ze krijgen het liever niet aan de stok met Zorro met de dolkachtige snavel.

Hij nestelt in oude spechtgaten en nestkasten. Is de opening hem te groot, dan metselt hij die op maat met modder. Zou er een Boomklever-radio zijn, dan zou hij bij dat metselwerk ‘Arbeidsvitaminen’ aanzetten en luid meefluiten. Indruk maken op de wijffies. Zo’n vogel is de Boomklever, mooi bont, extravert, luidruchtig.