Voedersystemen

Alles wat u moet weten over een voedersysteem.

Het helpen van tuinvogels is een leuke en dankbare bezigheid! Door de vogels te voorzien van geschikt voer en huisvesting, draagt u een steentje bij aan het op peil houden van het teruglopend aantal van veel algemene vogelsoorten. Bovendien laten de vogels zich zo nog meer in uw tuin zien en geniet u van al het leven om uw huis. Vogels voeren kan en mag het hele jaar.

Met onze voersystemen creëert u een tuin vol vogels.

Welke soorten voedersystemen zijn er?

Bij Vivara hebben we verschillende soorten voedersystemen, plaats verschillende voedersystemen voor een tuin vol vogels! Maak een keuze uit een van de drie onderstaande soorten.

Geef vogels een plek om te eten!

voedersilo

Voedersilo's

Keuze uit tientallen silo's

Bekijk alle voedersilo's
voedertafels

Voedertafels

Hangend aan het raam of staand op de grond

Bekijk alle voedertafels
houten voederhuizen

Houten voederhuizen

Vak klassiek huisje tot pindakaaspothouder

Bekijk alle houten voederhuizen

5 VEELGESTELDE VRAGEN OVER VOEDERSYSTEMEN…

 1. Kan ik voor alle vogelsoorten hetzelfde voedersysteem gebruiken?

  Nee, Vogels zoals mussen en roodborsten eten graag van de grond, voor deze vogels kunt u het beste een voedertafel plaatsen. Voor mezen en groenlingen zijn voedersilo’s of voederhuizen het meest geschikt.

 2. Wat is de beste plek om een voedersysteem te plaatsen?

  De meeste vogels houden van een rustige plek om te eten. Het liefst dicht bij beschutting en niet te dicht bij mensen. Het beste kan de voederplek een goed uitzicht bieden op de omgeving, maar heeft het ook een struik of plant in de buurt waarin de vogel kan vluchten bij onraad.

 3. Moet ik een voedersilo schoonmaken?

  Ja, een voedersilo moet regelmatig schoongemaakt worden, dit voorkomt klonteren van het voer en het vormen van schimmel. Al onze voedersilo’s zijn volledig uit elkaar te halen, zodat u alles goed kan schoonmaken.

 4. Hoe kan ik de voederplek beschermen tegen grote vogels en andere dieren?

  U kunt een beschermkooi om uw voedersilo of voedertafel plaatsen. Dit zorgt ervoor dat alleen de kleine vogels bij het voer kunnen komen. Grote vogels en andere dieren zoals eekhoorns kunnen niet bij het voer komen, waardoor de kleine vogels rustig kunnen eten zonder verjaagd te worden. Een beschermkooi rondom de voedertafel beschermt vogels ook tegen katten.

 5. Wanneer kan ik vogels voer aanbieden uit mijn voedersystemen?

  Vogels kunnen het hele jaar bijgevoerd worden. Er zijn een aantal mistanden over het voeren van vogels in de lente en de zomer. Zo wordt er gesteld dat vogels afhankelijk zouden worden van het bijvoeren en dat ze geen extra voer nodig hebben. Dit is echter niet het geval. Vogelbescherming Nederland onderstreept het belang van het hele jaar doorvoeren van vogels.

Voedersilo's

Voederhuisjes

Pindakaaspothouders

Voedertafels