Eerste kraanvogels gesignaleerd

De eerste kraanvogels vliegen weer over België en Nederland. Als het relatief zachte weer aanhoudt, zullen het er snel meer worden!

kraanvogels Theo Bakker

Overigens komen de kraanvogels die we nu zien vooral uit Noord-Frankrijk (Lac du Der-Chantecoq). Hier overwinteren ze wanneer de winters niet zo streng zijn. Echter de meeste Europese kraanvogels vinden gedurende de wintermaanden een perfecte habitat in de kurkeikplantages van de Spaanse Extremadura. Hier is voedsel in overdaad aanwezig, zijn talrijke vochtige plaatsen en zijn de winterse temperaturen tussen 5 en 20 graden gematigd.

Nederlandse broedplaatsen

In maart zullen de kraanvogels die de Extremadura als vertrekpunt hebben in groten getale doorkomen in Noord-Europa. Na eeuwen van afwezigheid, komen ze sinds 2001 in Nederland ook weer aan de grond om te broeden. Bijvoorbeeld in het Fochteloërveen op de grens van Friesland en Drenthe en het Drentse Dwingelderveld. Natte en rustige natuurgebieden zijn bij kraanvogelpaartjes favoriet om hun nest te bouwen. Wanneer de eieren zijn gelegd, meestal twee stuks, wisselen vader en moeder elkaar af met broeden. Terwijl de ene broedt, waakt en foerageert de ander. De eieren komen na een maand uit, waarna de ouders nog zo´n driekwart jaar intensief voor hun jongen zorgen.

Herken de kraanvogel

De volwassen kraanvogel is een grote grijze vogel van 120 cm hoog. Op kop en hals valt de zwart-witte tekening op. Boven op de kop zit een kale rode vlek. Het achterlichaam wordt gekenmerkt door lange, afhangende staartveren. De spanwijdte van de vleugels is 220 cm. Het mannetje is meestal iets groter dan het vrouwtje. Kuikens zijn overwegend bruin van kleur. De kraanvogel vliegt, in tegenstelling tot de blauwe reiger waarmee hij in vlucht vaak wordt verward, met een gestrekte hals. Het geluid dat de kraanvogels maken is het best te omschrijven als luid getrompetter.

Meer weten over de kraanvogel, kijk dan eens op de site van de Vogelbescherming of op kraanvogels.net

(Foto: Theo Bakker uit Echt)