Egelbescherming luidt de noodklok

Onze partner Egelbescherming en Eekhoornopvang Nederland slaat alarm! De opvang ligt nu al helemaal vol met gewonde, zieke, uitgedroogde en uitgemergelde egels en eekhoorns. En dan moet het drukke egelseizoen nog beginnen. Directeur Jenny Kleve vreest dat er een opnamestop ingesteld moet worden als er niet spoedig geld en mensen bijkomen om alle dieren goed te verzorgen en de opnamecapaciteit te vergroten.

“Een opnamestop is vreselijk, gewonde, zieke maar ook zeer jonge egels - vaak uitgedroogd en uitgemergeld - kunnen dan niet worden geholpen. De andere opvangcentra liggen ook al helemaal vol en er zijn onvoldoende vrijwilligers om nog meer dieren te kunnen opvangen. Natuurlijk willen wij alle egels en eekhoorns in nood helpen, maar dan hebben wij meer vrijwilligers én meer geld nodig.”

La Luna

Oproep vrijwilligers

Egelbescherming en eekhoornopvang Nederland roept mensen op om als vrijwilliger te komen werken bij de opvang aan de Landweg 3 te Huizen. Dit kan minimaal 1 dag per week van 9.00 tot 15.00 uur, maar langer is zeer gewenst. Men is namelijk dagelijks van 8.00 tot 23.00 uur in touw om alle dieren te verzorgen en medisch te behandelen.

Schrijnende gevallen

Dagelijks komen er schrijnende gevallen op de opvang binnen. Zoals La Luna, een mini-egel. Zij werd gevonden met haar 4 pootjes vastgekleefd aan het gesmolten asfalt. Gelukkig reageerde de vinder en de dierenambulance snel en konden medewerkers van de Egelbescherming al het zachte asfalt vermengd met bladeren van haar pootjes verwijderen. Ze woog slechts 70 gram en was al bijna 6 weken oud. Dan horen jonge egels al rond de 250-300 gram te wegen! Luna kreeg 48 uur lang om de 2 uur de fles om aan te sterken. In een kraamhok verblijft een moederegel met haar jongen. Ze was verjaagd en moest noodgedwongen op een stoep bevallen. Nu is het vol spanning afwachten of moeder haar jongen zal accepteren. Vorige week beviel een gewonde eekhoorn in het opvangcentrum van 4 jongen. Eekhoorns zijn stressgevoelig en kunnen hun jongen doodbijten als zij zich niet veilig voelen. Ook hier is het dus afwachten op een goede afloop.

Wat u kunt doen?

Voer egels en eekhoorns het hele jaar door met speciaal egel- en eekhoornvoer. Maak voederplekken voor egels op een zichtbare plek zodat u van uw gasten kunt genieten, maar plaats het egelhuis op stenen onder dichte begroeiing. Egels houden van donkere plekken. Egelhuizen open en bloot worden alleen in nood bewoond. Denk niet als u bijvoert dat egels niet in winterslaap gaan. Op de opvang gaan ze zelfs in winterslaap met eten voor hun neus en veel hogere temperaturen dan buiten! Eekhoorns gaan niet in winterslaap en vergeten hun verborgen voorraden, dus ook daar is bijvoeren heel belangrijk.

Open dag

Toch gaat de Open Dag van de Egelbescherming en Egelopvang Nederland op zaterdag 15 september van 11.00 tot 16.00 uur door. Hopelijk levert dit het hoognodige geld op voor de verzorging van de dieren in het aankomende drukke seizoen. De entree kost € 1,75 en Stichting Dierenlot verdubbelt dit bedrag! Informatie en voorverkoop entreekaarten op www.toekomstvoordieren.nl.

Bekijk al onze egelproducten