Alle informatie over egels

Alle informatie over egels

Dit prikkelende zoogdier kan wel een steuntje in de rug gebruiken. Daarom doet de Egelwerkgroep er dit jaar alles aan om de egel in het zonnetje te zetten. In de wintermaanden en het vroege voorjaar zijn kou en nattigheid de grootste bedreigingen voor de egel. Ze zijn erg gevoelig voor lage temperaturen, vocht en overstromingen. Ook bestaat er de kans dat het nest van een egel verstoord word. Het is dus erg belangrijk dat egels een droge en beschutte plek aangeboden krijgen, waar ze veilig kunnen overwinteren en jongeren kunnen voortbrengen. In de zomer zijn droogte en voedseltekort vaak een gevaar, u kunt daarom een bakje met water of speciaal egelvoer neerzetten in uw tuin.

Met onze egelproducten helpt u de egels in uw tuin in elke tijd van het jaar!

5 veelgestelde vragen over egels

 1. Wat eten egels?

  Egels eten voornamelijk insecten zoals rupsen, slakken en wormen. Maar ze eten ook wel eens andere dieren zoals kikkers, padden en kleine zoogdieren. Paddenstoelen, bessen en vruchten worden ook gegeten door de egel. Egels kunnen goed bijgevoerd worden, ze zullen eerst op zoek gaan naar insecten en wanneer dit niet genoeg is zullen ze gebruik maken van het egelvoer. Vivara heeft samen met De Egelbescherming speciaal egelvoer en egelpaté samengesteld dat bestaat uit biologisch vlees en vitaminen en mineralen. Geef egels nooit melk, ze kunnen niet goed tegen lactose en worden hier ziek van.

 2. Hoe maak ik mijn tuin aantrekkelijk voor egels?

  Zorg voor een wild plekje in de tuin waar een egel meer voedsel en beschutting kan vinden. Zet een bakje (egel)voer en water in de tuin neer. Ook kun je een egelvoederhuis plaatsen. Zo kan een egel veilig eten, zonder aangevallen te worden door honden, katten en andere dieren.

 3. Wanneer kan ik het beste een egelhuis plaatsen?

  Een egelhuis kunt u op elk moment in de tuin zetten, er wordt het hele jaar door gebruik van gemaakt. In de periode van oktober tot maart hebben de egels een plek nodig om te overwinteren. De nestbouw hiervoor begint dan ook in oktober. Maar de egels kunnen tijdens het overwinteren soms van nestplaats wisselen. Zo zijn er voorbeelden van egels die in februari van nestplaatst gewisseld zijn. Van maart tot september hebben vrouwtjesegels een plek nodig om hun jongen groot te brengen.

 4. Wat moet ik in een egelhuis plaatsen?

  U kunt de vloer van het egelhuis bedekken met droge bladeren, dit verhoogt de kans op bewoning. Ook kunt u de bovenkant van het egelhuis bedekken met dorre bladeren en aarde. Dit kunt u afdekken met een oude mat of fijnmazig gaas, zodat de bladeren niet wegwaaien. Deze extra laag biedt extra bescherming tegen de kou. Plaats deze laag niet op de ingang en ventilatiebuis.

 5. Waar moet ik op letten bij de plaatsing van het egelhuis?

  Het egelhuis kan het beste geplaatst worden op een rustige plaats met bodembegroeiing. Egels zijn schuwe dieren, daarom is het belangrijk om de ingang van het egelhuis verborgen te houden voor andere dieren. Het kan nuttig zijn om de ingang van het egelhuis dichtbij de schuttig of heg te plaatsen. Egels onderzoeken de grenzen van hun gebied en kunnen 's nachts wel 3 tot 5 kilometer lopen. Door de ingang dichtbij de schutting te plaatsen kunnen ze deze makkelijker terugvinden.

Laatste artikelen & tips:

 • Viviara-VBN samenwerking

  Samenwerking met groene partners

  Vivara Natuurbeschermingsproducten staat niet alleen in het streven de natuur te behouden. Door nauw samen te werken met verschillende natuurbeschermingsorganisaties proberen we het leefmilieu van plant en dier te verbeteren. Van elk product dat wij verkopen gaat een deel van de opbrengst naar onze partners.

  Lees meer…
 • Help de egeltjes in uw tuin!

  stepheny_vivara  door: Stepheny 

  De egel valt onder de orde van de insecteneters, maar in de praktijk is een egel een omnivoor; een alleseter. Naast regenwormen, kevers, slakken en spinnen eet een egel kadavers van vogeltjes en als het de kans krijgt jonge muizen…

  Lees meer…
 • Diervriendelijke tuin

  Hoe creeer je een diervriendelijke tuin?

  Het is leuk om vogels, vlinders, libellen, hommels en misschien ook wel egels, vleermuizen en eekhoorns in de tuin te hebben. Het hele jaar door kunt u van alles doen om uw tuin zo aantrekkelijk mogelijk te maken voor deze dieren.

  Lees meer…
 • Egelbescherming nederland

  stepheny_vivara  door: Stepheny 

  Vivara werkt nauw samen met Egelbescherming Nederland. Samen ontwikkelen we producten als voer,voederhuizen en woonhuizen speciaal voor egels…

  Lees meer…
 • tips

  Op de hoogte blijven van de laatste artikelen & tips?

  Wanneer u zich inschrijft voor onze nieuwsbrief blijft u altijd op de hoogte van de laatste ontwikkelingen, maandelijkse tips & adviezen. Daarnaast bent u altijd als eerste op de hoogte van onze nieuwe producten en speciale aanbiedingen!

  Aanmelden
 • Belang van een egelhuis

  stepheny_vivara  door: Stepheny 

  In de winter en het vroege voorjaar zijn de grootste bedreigingen voor de egel de kou en de nattigheid. De egels zijn erg gevoelig voor lage temperaturen en vocht. Ook is er de kans dat een egel verstoord wordt in zijn winterslaap. Dit kan erg gevaarlijk zijn voor een egeltje. Hij heeft erg weinig energie tijdens zijn winterslaap en zal dus niet zelfstandig een nieuwe slaapplaats kunnen vinden. Het is dan ook erg belangrijk dat een egel een goede schuilplaats heeft. U kunt een egelwoonhuis plaatsen om de egel hier een handje mee te helpen.

  Lees meer…

Bestsellers

OF

Bekijk alle egelproducten

Wij steunen Egelbescherming Nederland

De meeste producten voor egels van Vivara zijn in samenwerking met Egelbescherming Nederland ontwikkeld. Met uw aankoop steunt u dus de Egelbescherming. Samen zorgen wij voor een leefbare wereld voor egels.

"Help de egels in uw tuin met de producten van Vivara"

Ontvang NU de gratis catalogus!

Wat u kunt lezen in deze catalogus…

 • Tips en advies
 • Nieuwe producten
 • Exclusieve kortingen!
 • Boordevol inspiratie
Download

 

Wanneer u op de “download” button klikt wordt u doorgestuurd naar een inschrijfformulier.

Catalogue