Bloeiperiode Alsemambrosia

Man Prof. Dr. Martin Kraft, Marburg, Duitsland

Alsemambrosia

Met ambrosiavrij vogelvoer gaat u de verspreiding van hooikoorts veroorzakende pollen tegen.

Alsemambrosia (Ambrosia artemisiifolia) is een invasieve plant in Nederland die uit Noord-Amerika stamt. De plant heeft zich op veel plaatsen in Nederland gevestigd. Deze eenjarige plant is onderdeel van de composietenfamilie, ook wel samengesteldbloemigen. Tot enkele jaren geleden kwamen hoge concentraties zaden van deze plant in vogelvoer voor, waardoor de plant zich in rap tempo heeft kunnen verspreiden.

Hoe armer de bodem, hoe eerder de alsemambrosia zich kan vestigen. De plant kan ook in de tuin voorkomen, maar meestal vind je de ambrosia op braakliggende terreinen, spoorbanen, industrieterreinen en overwoekerde bermen.

De pollen van de ambrosia, die in september en oktober verspreid worden, kunnen hooikoortsklachten bij mensen tot gevolg hebben. Exoten als de alsemambrosia kunnen naast allergische reacties bij mensen ook inheemse planten verdringen. Het is dus belangrijk dit soort exoten waar mogelijk te verwijderen.

Het probleem is dat deze soorten zich vaak zo snel verbreiden dat het nauwelijks mogelijk is ze op tijd en volledig te verwijderen. Niettemin is het aandeel alsemambrosiazaden in vogelvoer duidelijk verminderd en sommige soorten voer zijn volledig ambrosiavrij. De plant verplaatst zich echter ook via transport van aarde. De zaden kunnen tot wel 40 jaar kiemen en zijn inmiddels vanwege bepaalde mutaties vorstbestendig.

De plant bloeit van juli tot begin november, soms zelfs langer. Als u er een ziet kunt u de plant het beste meteen met wortel uit de grond trekken. Hoewel het gevaar van allergische reacties voor mensen in media vaak enigszins wordt overdreven, is het toe te juichen dat vogelvoerproducten stappen nemen om hun vogelvoer ambrosiavrij te maken. Bovendien helpen we zo de inheemse planten overleven.

Let bij jaarrond voeren op de kwaliteit van het voer. In het broedseizoen is het zaak voornamelijk eiwitrijk voer aan te bieden. Vetvoer en voer met bessen staan garant voor hoge energiewaardes.

Plant inheemse bomen, struiken en bontgekleurde bloembedden in de tuin, waarmee je insecten aantrekt. Die vormen dan weer voer voor uw tuinvogels. Hoe diverser uw tuin, hoe meer (soorten) vogels u in uw tuin kan verwelkomen. Als het voer dat u daarnaast aanbiedt ambrosiavrij is kunnen we helemaal tevreden zijn: u heeft geen last van allergieƫn en kunt zorgeloos genieten van de vogels in uw tuin.

Buiten uw tuin is het wellicht moeilijk de alsemambrosia uit te bannen. Maar gelukkig hebben de vogels en insecten die daar wonen er niet zo'n last van als wij!