Biologische bloembollen

Beleef de natuur met biologische bloembollen, maar op een verantwoorde manier

Biologische bloembollen, je plant ze in het najaar zodat je tussen april en juni van al het moois in je tuin of op je balkon kan genieten. Hoe eerder je de bollen plant, des te eerder ze bloeien in het voorjaar. Wij vinden het belangrijk dat bloembollen verantwoord en biologisch geteeld zijn, daarom heeft Vivara biologische bloembollen van Huiberts. Deze voorjaarsbloeiers zijn met veel liefde, tijd en aandacht geteeld op de uitgestrekte bollenvelden van John en Johanna Huiberts in het oer-Hollandse Sint Maartensvlotbrug.

Bloembollen van Huiberts

Na meer dan 30 jaar op de gangbare wijze te hebben geteeld, stapte John Huiberts 8 jaar geleden over naar de biologische bloembollenteelt. Biologische teelt is vrij van chemische middelen en kunstmest. Beter voor mens en dier, beter voor de wereld. John Huiberts: “Bijen, hommels, vlinders en andere insecten hebben het moeilijk in een wereld waarin veel gespoten wordt. Op onze velden zijn ze veilig en kunnen ze zich voorzien van gezond voedsel, zich volop ontwikkelen en zo een natuurlijk vijand zijn voor bijvoorbeeld de bladluis.” Het land van Huiberts is ook een paradijs voor vogels. Er zijn veel zaden, spinnetjes, kevers en wormen te vinden die gezond voedsel voor vogels en hun jongen vormen.

    

Over SKAL certificering

Als je aan bloembollen denkt, denk je al snel aan mooie kleuren, geuren en prachtig groen. Maar dat groen is lang niet altijd zo "groen" als het eigenlijk moet zijn. Veel van onze planten zijn al "On the way to PlanetProof" en we kunnen met trots melden dat onze bloembollen allemaal biologisch geteeld zijn! Deze bloembollen hebben namelijk allemaal een SKAL certificaat.

SKAL is een onafhankelijke organisatie voor het toezicht op de gehele biologische keten in Nederland. Daar vallen producten als etenswaren, import, handel en ook planten onder. Bedrijven die in aanmerking willen komen voor een SKAL certificering worden jaarlijks gecontroleerd op de biologische EU-vorderingen. Zo weten we zeker dat de kleurrijke bloembollen in jouw tuin of op je balkon ook echt vriendelijk zijn voor de natuur.

Bloembollen onderhouden, voor jarenlang plezier

Onze biologische bloembollen zijn gelukkig vrij makkelijk in het onderhoud. Vergeet ze geen water te geven, plant ze op de juiste diepte (vuistregel van ongeveer 3 keer de hoogte van de bol diep) en plaats ze ongeveer een handbreedte uit elkaar. Als de bloei van de bloembol voorbij is dan moet je heel even wachten totdat de plant echt gestorven is en dan kan je hem zonder problemen afknippen. Hieronder leggen we het nog even kort per bloembol uit.

Ons biologische bloembollen assortiment

Bloembollen zijn er in vele verschillende soorten, maten en kleuren. Voor ieder wat wils! Maar iedere bloembol heeft ook zijn unieke eigenschappen. De ene begint wat vroeger met bloeien terwijl de ander tegen de zomer pas in bloei staat. Hoogtes van bloemen verschillen, de ene kan wat beter tegen schaduw dan de ander. Kortom, genoeg verschillen en die leggen we hier graag voor je uit.

Bloembollen mix

Voor wie van alles wat wil, zijn bloembollen mixen zeer geschikt. Onze biologische bloembollen mixen bevatten van iedere soort wel iets. Hierdoor krijg je ook snel een lekker speels effect in je tuin of op je balkon. Bloembollen vinden het namelijk helemaal niet erg om door elkaar te groeien. Het enige waar je wel goed op moet letten is dat de ene bloembol net wat dieper geplant moet worden dan de ander. De bloeiperiode verschilt natuurlijk per bloembol, maar zo heb je wel heel het voorjaar een kleurtje in je tuin!

Bloembollenmix

Narcissen

Narcis

Narcissen zijn prachtige bloemen die na een koude periode in het voorjaar ontwaken. De meest bekende is wellicht de gele narcis, maar inmiddels zijn ze in allerlei maten en kleuren verkrijgbaar. Narcis bloembollen staan prachtig in een tuin en zijn zeer makkelijk in onderhoud. Onder de juiste omstandigheden zullen narcissen ieder jaar terugkomen in de tuin en zullen ze zich vanzelf vermeerderen. De insecten in je tuin zullen ook blij zijn met narcissen. Sluipwespen en sluipvliegen nemen graag een kijkje bij de narcis, erg handig want dit insecten helpen bij de bestrijding van eikenprocessierupsen.

 • Bloeiperiode: april-mei
 • Plantperiode: september - december
 • Standplaats: schaduw kan maar het liefs in halfschaduw of volle zon.

Narcissen

Tulpen

Tulp

Wie kent ze niet, echte Hollandse tulpen! De misschien we de meest herkenbare bloem in het land, kan ook in jouw tuin bloeien. Het Nederlandse klimaat is gelukkig perfect voor een tulp. Tulpen hebben namelijk een koude periode nodig voordat ze in het voorjaar hun kleuren laten zien. Je plant ze dus in het najaar, zodat je tussen april en juni van al het moois in je tuin of op je balkon kan genieten. Onze biologische tulpen bloembollen zijn gemakkelijk te planten. Zorg ervoor dat de bollen zo'n 10 cm uit elkaar liggen (voor een speels effect kan je ze ook uitstrooien en planten waar ze vallen), stop ze tussen de 5 en 10 cm onder de grond er zorg ervoor dat de punt van de bloembol altijd naar boven wijst. Daarna is het een kwestie van wachten, ook in de winter de grond vochtig houden en dan kun je in het voorjaar genieten van je eigen bio bloemenparadijs. Naast dat jij straks kan genieten, doen ook de bijen dat. Tulpen zorgen namelijk vaak als eerst voor een stuifmeel gelegenheid!

 • Bloeiperiode: april-juni
 • Plantperiode: oktober - november, najaar
 • Standplaats: halfschaduw of volle zon

Allium

Allium, ook bekend als een Sierui, is als vuurwerk op een steeltje. Met prachtige bolvormige bloemen, springt Allium er echt uit tussen alle andere biologische bloembollen. Waar veel andere bloembollen een wat kortere bloeitijd hebben, heeft Allium een bloeitijd van ongeveer een maand waardoor je extra lang kan genieten. Als de bloem eenmaal is uitgebloeid, kun je de bruine bloemen en bladeren verwijderen en komt de Allium volgend jaar gewoon weer terug. Naast kleur en geur, krijg je met onze biologische Allium bloembollen ook nog eens meer insecten in je tuin. Bijen en vlinders zijn namelijk gek op het nectar van deze bloem!

 • Bloeiperiode: juni - juli
 • Plantperiode: september - december
 • Standplaats: halfschaduw of volle zon

Camassia

Onze biologische Camassia bloembollen zijn een typisch voorbeeld van een plant die je op het eerste uiterlijk moet beoordelen. Deze vrij naakte bloembol ziet er in eerste instantie niet fraai uit, totdat deze uitbloeit tot een prachtige plant! Bijen zijn gek op de vele bloemen die uit deze bloembol komen. De plant kan tot wel 80 cm hoog worden, waardoor de Camassia bloembollen perfect achteraan in een border of in het midden van een bloempot, passen. Je kan de Camassia bloembol het beste planten in een diepte van zo'n 10 a 15 cm en zo'n 30 cm uit elkaar. Zo heeft de bloembol genoeg ruimte en kan hij nog jaren bloeien in je tuin. Rooien is hierbij dus niet nodig.

 • Bloeiperiode: mei - juni
 • Plantperiode: september - december
 • Standplaats: schaduw tot volle zon, in de schaduw kan je langer van de bloemen genieten

Chionodoxa

Met vele kleine bloemetjes is de Chionodoxa biologische bloembol, ofwel 'Sneeuwroem', een zeer populaire voorjaarsbloeier. Niet alleen het vrolijke uiterlijk is opvallend, ook de bloeitijd valt op. Chionodoxa bloembollen kunnen namelijk al in februari/maart bloeien, terwijl veel andere bloembollen tussen april en juli bloeien. Als je de bloembollen ongeveer 5 cm diep en 5 cm van elkaar af plant, heb je in het voorjaar een ware bloemenzee in je tuin. Onderhoud is eenvoudig, je hoeft deze bloembollen namelijk niet te rooien. Als de bloemen en bladeren volledig zijn afgestorven, kun je ze afknippen en dan komen er volgend jaar gewoon weer nieuwe plantjes voor terug.

 • Bloeiperiode: februari-april
 • Plantperiode: september - december
 • Standplaats: halfschaduw of volle zon

Hyacint

De oase van bloemen die een hyacint je kan geven is prachtig. Tientallen (tot wel 50) kleine bloemetjes komen uit iedere stengel. De hyacint bloembollen zie je vaak binnen in huis staan, maar ze zijn ook prachtig in de tuin. Ook de bijen genieten van de vele bloemetjes. Hoewel de bloeikracht van een hyacint na enkele jaren iets afneemt, kun je er alsnog lekker lang van blijven genieten. Plant deze bloembollen op een plek die in de winter lekker koud kan worden en plant hem met de punt naar boven in een diepte van ongeveer 10 cm. Je kunt de grond nog wat bedekken met bladeren, want kapotvriezen is namelijk niet goed voor de bollen. Wel kan het zijn dat ze na enkele jaren gewend zijn aan de vrieskou. Blijf ze ook in de winter water geven, zodat de biologische hyacint bloembollen niet uitdrogen.

 • Bloeiperiode: april - mei
 • Plantperiode: augustus - oktober
 • Standplaats: volle zon